Το Ακαπούλκο, στο νοτιοδυτικό Μεξικό, υπέστη εκτεταμένες καταστροφές και παρέμενε αποκλεισμένο από τον υπόλοιπο κόσμο το βράδυ της Τετάρτης (25/10), συμπληρώνοντας 24 ώρες, αφού χτύπησε ο τυφώνας «Ότις».

Δεν εκτελούνταν πτήσεις, ούτε δρομολόγια λεωφορείων, σύμφωνα με φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετά το πέρασμα του «Ότις», με ανέμους ταχύτητας ως και 315 χιλιομέτρων την ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν υπήρχε επίσης πρόσβαση στο διαδίκτυο, ούτε ρεύμα, πρόσθεσε. Χρειάστηκε να φύγει από τον τουριστικό μαγνήτη για να μπορέσει να μεταδώσει τις εικόνες που τράβηξε.

Μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν κάνει λόγο για θύματα. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους τουρίστες και τους επισκέπτες, που δεν μπορούσαν ούτε να φύγουν, ούτε να επικοινωνήσουν, με τους δικούς τους.

Τα πρώτα πλάνα και στιγμιότυπα από την πόλη πιστοποίησαν, πως πολυτελή ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα υπέστησαν ζημιές, σε κάποια δεν απέμενε παρά η τσιμεντένια δομή τους, και σκηνές από λεηλασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για «καταστροφικές ζημιές» έκανε λόγο η Σιτλάλι Πορτίγιο, διευθύντρια ακινήτου που κατά κανόνα υποδέχεται τουρίστες. «Δεν έχουμε νερό, ούτε ρεύμα, αλλά είμαστε σώοι και ασφαλείας», πρόσθεσε μιλώντας στο μεξικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Televisa».

Το κτίριο κλυδωνιζόταν «λες και γινόταν σεισμός», πρόσθεσε.

Ο τυφώνας κατηγορίας 5, της υψηλότερης στην πεντάβαθμη κλίμακα «Σαφίρ-Σίμσον», έφθασε πάνω από το έδαφος λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα 09:00 ώρα Ελλάδας). Σχηματίστηκε και ενισχύθηκε πάρα πολύ γρήγορα, μέσα σε λίγες ώρες, στα ανοικτά των μεξικανικών ακτών στον Ειρηνικό.

Ο αυτοκινητόδρομος είχε καλυφθεί από πελώριο όγκο λάσπης, ξεριζωμένων δέντρων, συντριμμιών, σύμφωνα με την ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Θα φροντίσουμε (ο δρόμος) να ανοίξει το συντομότερο δυνατό», είπε ο μεξικανός πρόεδρος, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

«Το σημαντικότερο τώρα είναι να φροντίσουμε τον πληθυσμό που επλήγη. Ακόμα δεν έχει γίνει αποτίμηση των ζημιών, επειδή δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνίες», δήλωσε η εθνική συντονίστρια της Πολιτικής Προστασίας, Λάουρα Βελάσκες, στην τηλεοπτική υπηρεσία της εφημερίδας «Milenio».

Σχεδόν 780.000 κατοικίες στο Ακαπούλκο ήταν χωρίς ρεύμα λόγω διακοπής, που αποφασίστηκε προληπτικά.

Η ομοσπονδιακή επιτροπή ηλεκτρισμού (CFE, δημόσια) διαβεβαίωσε, πως η ηλεκτροδότηση σταδιακά αποκαταστάθηκε, για περίπου το 40% των 504.000 πελατών της, στην περιοχή του Ακαπούλκο που πλήττονταν.

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, οι εξαιρετικά ισχυροί κυκλώνες (των κατηγοριών 4 και 5) θα αυξηθούν κατά 10%, σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί περισσότερο από 1,5° Κελσίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης