Η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος την επόμενη εβδομάδα, σχετικά με την κρίση στις δυτικές επαρχίες που έχει ωθήσει στην έξοδο προς το γειτονικό Μπανγκλαντές 379.000 Μουσουλμάνους Ροχίνγκια, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Η Αούνγκ Σαν Σου Κι θα μιλήσει για την εθνική συμφιλίωση και την ειρήνη στο διάγγελμα που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση στις 19 Σεπτεμβρίου», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζάου Χτάι.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 379.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου, για να γλιτώσουν από την καταστολή που ασκεί ο στρατός της Μιανμάρ, μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν αντάρτες Ροχίνγκια.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σου Κι δέχεται σφοδρή κριτική από τη διεθνή κοινότητα για τη σιωπή που έχει τηρήσει όσον αφορά την τύχη αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας της χώρας της. Οι πρόσφυγες φτάνουν στο Μπανγκλαντές εξουθενωμένοι και πεινασμένοι, αφού αναγκάζονται να περπατούν πολλές ημέρες υπό βροχή. Οι τοπικές αρχές αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί δυσκολεύονται να προσφέρουν βοήθεια σε αυτή την ανθρωποθάλασσα που έχει φτάσει σε πρωτοφανές μέγεθος.

Η Σου Κι, το πρώην σύμβολο του δημοκρατικού αγώνα της Μιανμάρ κατά της στρατιωτικής χούντας, ακύρωσε νωρίτερα το ταξίδι που θα πραγματοποιούσε στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει στις 22.00 απόψε, κεκλεισμένων των θυρών, για να συζητήσει το θέμα των Ροχίνγκια.

Εν τω μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις αρχές της Μιανμάρ να διακόψουν τη στρατιωτική δράση και να τερματίσουν τη βία εναντίον των μουσουλμάνων Ροχίνγκια, τονίζοντας ότι η κρίση αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Ο Γκουτέρες χαρακτήρισε την ανθρωπιστική κατάσταση «καταστροφική» και κάλεσε όλες τις χώρες να χορηγήσουν βοήθεια. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε: «Αν είναι εθνοκάθαρση; Όταν το ένα τρίτο του πληθυσμού των Ροχίνγκια εξωθείται να εγκαταλείψει τη χώρα, πιστεύετε ότι υπάρχει καλύτερη λέξη για να περιγράψει κανείς την κατάσταση;».

Πηγή: ΑΠΕ