Σε μια ιστορική στιγμή για τη Μιανμάρ, η Aung San Suu Kyi ορκίστηκε σήμερα, Τετάρτη, βουλευτής στην πρωτεύουσα, Ναϊ Πι Τάου. Νωρίτερα, η διάσημη ακτιβίστρια είχε περάσει το κατώφλι του Κοινοβουλίου, δηλώνοντας πως «το αν τελικά πρόκειται για μια ιστορική ημέρα η παρουσία της στο Κοινοβούλιο, μόνο ο χρόνος θα το δείξει».

Η Aung San Suu Kyi εξελέγη βουλευτής μαζί με άλλα 42 μέλη της «Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία» (NLD) στις συμπληρωματικές βουλευτικές εκλογές της 1ης Απριλίου, ωστόσο είχε αρνηθεί να δώσει το παρόν λόγω διαφωνιών στο περιεχόμενο του όρκου. Ειδικότερα, βασικό αίτημα του NLD ήταν να υπάρξει αντικατάσταση των λέξεων «υπερασπίζεται» και «προστατεύει» (ο βουλευτής) το Σύνταγμα με το «σέβεται».

Η Aung San Suu Kyi έχει ξεκαθαρίσει πως θα προχωρήσει στην αλλαγή του Συντάγματος προκειμένου να μπορέσει να προωθήσει ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, μειώνοντας την επιρροή του Στρατού στο νομοθετικό έργο (25% καταλαμβάνεται αποκλειστικά από στρατιωτικούς) εφόσον εκλεγεί πρόεδρος στις εκλογές του 2015.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Τελικά θα ορκιστεί βουλευτής, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012, 08:43

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας