Ο βραβευμένος Νομπλελίστας Ειρήνης, Μοχάμεντ Γιουνούς εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον της επιτροπής καταπολέμησης της διαφθοράς του Μπαγκλαντές, για να απαντήσει σε κατηγορίες για διαφθορά, τις οποίες οι υποστηρικτές και οι δικηγόροι του θεωρούν, πως είναι αποτέλεσμα της παρενόχλησής του από την κυβέρνηση της χώρας.

Ο 83χρονος Γιουνούς πιστώνεται ότι βοήθησε εκατομμύρια ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια τους μέσω της πρωτοποριακής τράπεζάς του, που βασίστηκε στην μικροπίστωση και την μικροχρηματοδότηση, αλλά ήρθε σε ρήξη με την πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα, η οποία τον κατηγόρησε ότι “πίνει το αίμα” των φτωχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαλιστα, ο ίδιος είναι αντιμέτωπος με περίπου 175 διαφορετικές υποθέσεις του ποινικού και του εργατικού δικαίου που συνδέονται με τις εταιρείες τις οποίες ίδρυσε στο Μπανγκλαντές με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την παροχή υπηρεσιών στους φτωχούς.

«Δεν έχω διαπράξει κάποιο αδίκημα. Δεν φοβάμαι», είπε ο Γιουνούς στους δημοσιογράφους καθώς έφευγε από την Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, στην πρωτεύουσα Ντάκα.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο συνήγορος υπεράσπισής του, ο Αμπντουλάχ αλ Μαμούν, ο Γιουνούς αναγκάστηκε να διακόψει την επίσκεψή του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας άλλος συνήγορός του, ο Κάτζα Τανβίρ Άχμεντ, δήλωσε ότι ο πελάτης του ανακρίθηκε για πάνω από μια ώρα.

«Όλες αυτές οι υποθέσεις εντάσσονται στη συνεχιζόμενη παρενόχληση κατά του βραβευμένου με Νόμπελ καθηγητή Μοχάμεντ Γιουνούς», συνέχισε.

Ο Γιουνούς και επτά αξιωματούχοι της Grameen Telecom, μιας εταιρείας που ίδρυσε, κατηγορούνται για ξέπλυμα χρήματος και υπεξαίρεση 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τις κατηγορίες που διατύπωσε η Επιτροπή τον Μάιο.

Σε περίπτωση που καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 12 ετών.

Μια άλλη υπόθεση, στην οποία είναι κατηγορούμενος ο Γιουνούς, δικάζεται αυτή την περίοδο με την επόμενη ακροαματική διαδικασία να είναι προγραμματισμένη για τις 11 Οκτωβρίου. Οι δικηγόροι του επιμένουν ότι είναι αθώος για όλες τις εις βάρος του κατηγορίες.

Τον Αύγουστο, 160 διεθνείς προσωπικότητες, ανάμεσά τους, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δημοσιοποίησαν κοινή επιστολή κατά της “συνεχιζόμενης δικαστικής παρενόχλησης” του τραπεζίτη.

Οι υπογράφοντες – ανάμεσά τους και περισσότεροι από 100 Νομπελίστες – εκφράζουν τον φόβο τους για «την ασφάλεια και την ελευθερία του».

Ο Γιουνούς βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2006 για το έργο του για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Του πιστώνεται ότι συνέδραμε στην εξάλειψη της ακραίας φτώχειας στο Μπανγκλαντές προσφέροντας μικρού ύψους δάνεια σε δεκάδες εκατομμύρια γυναίκες στην επαρχία μέσω της Τράπεζας Grameen, την οποία ίδρυσε τα χρόνια του 80.

Τον περασμένο χρόνο, η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς διέταξε μια ευρείας κλίμακας έρευνα για τις εταιρείες στις οποίες προεδρεύει ο Γιουνούς.

Η Χασίνα έχει εξαπολύσει ευθεία επίθεση εις βάρος του κατηγορώντας τον για την διακοπή της συμμετοχής της Παγκόσμιας Τράπεζας σε ένα έργο κατασκευής γέφυρας κοντά στην Ντάκα, το οποίο αμαυρώθηκε από κατηγορίες για διαφθορά.

‘Οταν εγκαινιάστηκε τελικά η γέφυρα τον περασμένο χρόνο, η Χασίνα είπε ότι ο Γιουνούς θα πρέπει να «ριχτεί στο ποτάμι» επειδή έθεσε σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του έργου.

Οι επικριτές κατηγορούν τα δικαστήρια του Μπανγκλαντές ότι δέχτηκαν χωρίς να εξετάσουν αποφάσεις τις οποίες έλαβε η κυβέρνηση της Χασίνα.

Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διευθυντές εφημερίδων και πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν καταδικαστεί τους τελευταίους μήνες ενόψει των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης