Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι – Μουν τόνισε ότι η κατάσταση που επικρατεί στη Συρία είναι «απαράδεκτη» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συστρατευτεί, αλλά και το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιδείξει ενότητα. Προτεραιότητα του ΟΗΕ είναι «ο τερματισμός της βίας και η έναρξη πολιτικού διαλόγου», σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος μίλησε στην Μπογκόρ της Ινδονησίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Την Τρίτη, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, θα κληθούν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εξετάσουν ένα σχέδιο διακήρυξης που θα διατυπώνει την υποστήριξη του Συμβουλίου στον διεθνή απεσταλμένο στη Συρία, Κόφι Ανάν, ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων, σε περίπτωση που η Δαμασκός απορρίψει τις προτάσεις του κ. Ανάν για την επίλυση της κρίσης στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται στο «τραπέζι» από τη Γαλλία, απευθυνόμενη προς τους υπόλοιπους 14 εταίρους με την ελπίδα ότι θα υιοθετηθεί, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στο καθεστώς της Συρίας.

Συγκεκριμένα, η πρόταση ζητά από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ – Άσαντ και από τη συριακή αντιπολίτευση «να εφαρμόσουν πλήρως και άμεσα» το σχέδιο διευθέτησης έξι σημείων που έχει θέσει προς συζήτηση ο Κόφι Ανάν, στη διάρκεια συνομιλιών που είχε στη Δαμασκό με το συριακό καθεστώς.

Σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση, το Συμβούλιο δεσμεύεται να εξετάσει την λήψη πρόσθετων μέτρων, το περιεχόμενο των οποίων δεν διευκρινίζεται, εάν δεν υπάρξει πρόοδος κατά το διάστημα των επτά ημερών που θα ακολουθήσει την υιοθέτηση του σχεδίου από το Συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πραγματικότητα πρόκειται για «προεδρική διακήρυξη» που υιοθετείται με συναίνεση και είναι μικρότερου ειδικού βάρους από μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ασκήσει δύο φορές βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα της Συρίας.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης