Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι ισπανικές αρχές, αφού ο φόβος για τρομοκρατικό χτύπημα αυξάνεται κάθε φορά που εντοπίζεται και ένα νέο ύποπτο αντικείμενο. Τις τελευταίες μέρες έχουν βρεθεί πέντε παγιδευμένες επιστολές σε υπουργεία της χώρας, αλλά και στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη. Ο παραλήπτης ενός εκ των προαναφερόμενων φακέλων ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ.

Οι πέντε επιστολές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ισπανικές αρχές αποκάλυψαν το πρωί της Πέμπτης ότι μια παγιδευμένη επιστολή, με χαρακτηριστικά «παρόμοια» με αυτή που εξερράγη την Τετάρτη στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη, είχε σταλεί στις 24 Νοεμβρίου στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι «φάκελος που περιείχε πυροτεχνικό υλικό» και απευθυνόταν «στον πρόεδρο της κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ (…) εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας της προεδρίας της κυβέρνησης στις 24 Νοεμβρίου».

Την Τετάρτη, εκτός από την επιστολή-βόμβα που εστάλη στην ουκρανική πρεσβεία, μία ακόμη εντοπίστηκε σε εργοστάσιο παραγωγής όπλων στη Σαραγόσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, την Πέμπτη άλλος ένας εκρηκτικός μηχανισμός, κρυμμένος σε πακέτο, στάλθηκε με το ταχυδρομείο στην αεροπορική βάση Τορεχόν ντε Αρντόθ, έξω από τη Μαδρίτη, ανέφερε η El Mundo. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, αντίστοιχη επιστολή εντοπίστηκε την Πέμπτη και στο υπουργείο Άμυνας.

Η ασφάλεια γύρω από τα δημόσια και τα διπλωματικά κτήρια θα ενισχυθεί, τόνισε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η έκρηξη στην πρεσβεία της Ουκρανίας

Την Τετάρτη, ένας εργαζόμενος στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη τραυματίστηκε ελαφρά από την έκρηξη επιστολής – βόμβας, ο παραλήπτης της οποίας ήταν ο πρέσβης, γεγονός που ώθησε το Κίεβο να ζητήσει την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλες τις διπλωματικές του αποστολές.

«Η αστυνομία ενημερώθηκε γύρω στις 13:00 (τοπική ώρα – 14:00 ώρα Ελλάδας) για μια έκρηξη στο εσωτερικό της πρεσβείας της Ουκρανίας στη Μαδρίτη. Σημειώθηκε την ώρα που ένας εργαζόμενος της πρεσβείας χειριζόταν επιστολή», επισήμανε αστυνομική πηγή. «Ο εργαζόμενος αυτός τραυματίστηκε ελαφρά και μετέβη μόνος του στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Ο υπάλληλος, που είχε τραυματιστεί στο χέρι, έχει ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και έχει επιστρέψει στην εργασία του, επισήμανε αργότερα την Τετάρτη ο Σέρχιι Ποχορελτσέφ, ο Ουκρανός πρέσβης στην Ισπανία, σε συνέντευξή του στην κρατική ισπανική τηλεόραση.

«Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα», σημείωσε η αστυνομική πηγή, ενώ και η ισπανική δικαιοσύνη διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν, που ενδέχεται να συνδέεται με «τρομοκρατία».

Ο πρέσβης της Ουκρανίας κατηγορεί τη Ρωσία

Όταν ρωτήθηκε ποιον υποπτεύεται για την ενέργεια αυτή, ο Ποχορελτσέφ εμμέσως κατηγόρησε τη Ρωσία. «Γνωρίζουμε καλά τις τρομοκρατικές μεθόδους της επιθετικής χώρας», επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι «οι μέθοδοι, οι επιθέσεις της Ρωσίας μάς αναγκάζουν να είμαστε έτοιμοι για κάθε συμβάν, πρόκληση ή επίθεση».

Μετά την έκρηξη της παγιδευμένης επιστολής, το Κίεβο ζήτησε να «ενισχυθεί η ασφάλεια» σε όλες τις πρεσβείες του.

Το ύποπτο πακέτο στο εργοστάσιο παραγωγής όπλων

Επίσης την Τετάρτη, λίγο πριν από τις 19:00 (τοπική ώρα – 20:00 ώρα Ελλάδας), «ένα ύποπτο πακέτο εντοπίστηκε στην έδρα του εργοστασίου παραγωγής όπλων Instalaza στη Σαραγόσα».

Πυροτεχνουργοί της αστυνομίας «προκάλεσαν ελεγχόμενη έκρηξη», δήλωσε πηγή του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Οι ερευνητές εξετάζουν τον εκρηκτικό μηχανισμό και εξετάζουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ αυτού του περιστατικού και εκείνου που σημειώθηκε το πρωί στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης