Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει πως μια επιτυχία της αντεπίθεσης που έχει ξεκινήσει η Ουκρανία εναντίον των ρωσικών δυνάμεων θα μπορούσε να αναγκάσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Μια επιτυχία της αντεπίθεσης αυτής θα μπορούσε να κάνει δύο πράγματα: να ενισχύσει τη θέση (της Ουκρανίας) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει επιτέλους τον Πούτιν να διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου που εκείνος ξεκίνησε», δήλωσε στους δημοσιογράφους, έχοντας δίπλα του τον Ιταλό ομόλογό του, Αντόνιο Ταγιάνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπό αυτήν την έννοια, αυτό θα μπορούσε να φέρει την ειρήνη κοντά, να μην την απομακρύνει», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε «πεπεισμένος» ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα γνωρίσουν επιτυχίες, καθώς το Κίεβο ανακοίνωσε την ανακατάληψη την Κυριακή τριών χωριών στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ – οι πρώτες απελευθερώσεις εδαφών μετά τις «ενέργειες αντεπίθεσης» για τις οποίες είχε μιλήσει το Σάββατο ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παρότι είναι «ακόμη πολύ νωρίς» να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί αυτό, δήλωσε.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι παραδέχθηκε το Σάββατο ότι ο στρατός του προχωρούσε σε «ενέργειες αντεπίθεσης» χωρίς να θέλει να αναφερθεί περαιτέρω στο θέμα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει μια μέρα νωρίτερα ότι η αναμενόμενη εδώ και μήνες μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση «άρχισε» αλλά ότι οι δυνάμεις του Κίεβου «δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους» έπειτα από αρκετές ημέρες σκληρών μαχών.

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν ωστόσο, οποιαδήποτε ειρήνη θα πρέπει να είναι «βιώσιμη δηλαδή μια ειρήνη που δεν αφήνει τη Ρωσία να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί, να οπλιστεί εκ νέου και να επιτεθεί ξανά σε έξι μήνες, έναν χρόνο ή δύο χρόνια μετά».

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να μεγιστοποιήσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία ώστε να μπορέσει να πετύχει στο πεδίο της μάχης. Δήλωσε επίσης ότι μπορεί να αναμένεται από το ΝΑΤΟ ένα «ισχυρό» πακέτο πολιτικής και έμπρακτης υποστήριξης για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης