Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ κάλεσε τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην προσφυγική κρίση. Τι κρύβεται όμως πίσω από τις δηλώσεις αυτές του βούλγαρου πολιτικού;

Συχνά ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ καλλιεργεί με ασυνήθιστο τρόπο το πολιτικό του προφίλ. «Η χώρα κατέρρευσε. Και πάλι λοιπόν πρέπει να έρθει αυτό το παιδί του δρόμου από την Μπάνκια, για να βάλει μια τάξη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτά τα λόγια περιέγραφε την κατάσταση στη χώρα και το έργο που αναλάμβανε, κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του στην πρωθυπουργία της χώρας.

Ο Μπορίσοφ, που μεγάλωσε σε προάστιο της Σόφιας, προβάλει συχνά την ταπεινή καταγωγή του, χαρακτηρίζοντας εαυτόν «παιδί του δρόμου», το προσιτό παιδί της διπλανής πόρτας που θα μπορούσε να είναι ο φίλος του καθένα.

Σε πολιτικό επίπεδο ο Μπόικο Μπορίσοφ γνωρίζει πολύ καλά πού βρίσκονται σήμερα οι ισχυροί του κόσμου: στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο (στο γραφείο του ξεχωρίζει μια φωτογραφία της Α. Μέρκελ), στην Ουάσιγκτον αλλά και στο Βατικανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποδειγματικός μαθητής

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας διατηρεί άριστες σχέσεις με τις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ τον αποκαλεί «my golden boy». Μεταξύ των πρωθυπουργών των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ο Μπόικο Μπορίσοφ είναι όντως ο υποδειγματικός μαθητής.

Τα οικονομικά στοιχεία είναι ικανοποιητικά ενώ και σε αντίθεση με την Πολωνία, την Ουγγαρία ή την Τσεχία, η Βουλγαρία αποδέχθηκε δεσμευτικές ποσοστώσεις για την ανακατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη.
Μπορεί ο βούλγαρος πρωθυπουργός να κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο προσφυγικό, την ίδια ώρα όμως η Βουλγαρία θωρακίζει τα σύνορά της προς Τουρκία και Ελλάδα. Παράλληλα η βουλγαρική αστυνομία κινείται συχνά με μένος κατά των παράτυπων μεταναστών, έχοντας και τη στήριξη των περιβόητων εθελοντών «κυνηγών προσφύγων».

Γι΄αυτους ο Μπορίσοφ έκανε πρόσφατα δυο αντικρουόμενες δηλώσεις: Καταρχήν ευχαρίστησε τους «πατριώτες» οι οποίοι «βοηθούν τη χώρα».

Για να εξηγήσει κατόπιν ότι δεν θα ανεχθεί παραστρατιωτικές οργανώσεις που παραβιάζουν τους νόμους της χώρας.

Η πρώτη δήλωση ικανοποίησε μερίδα των Βούλγαρων, η δεύτερη, αναμφίβολα, την ΕΕ.

«Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα αποφασίζουν οι μεγάλοι εκεί έξω, όχι εμείς», είπε πρόσφατα, αναφερόμενος στο προσφυγικό. Η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να τεθεί στα σωστά συμφραζόμενα: η Βουλγαρία είναι σήμερα από τους μεγαλύτερους αποδέκτες ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Επιπλέον, ο Μπορίσοφ στηρίζει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, μολονότι η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών του θεωρούνται φιλορώσοι.

Ματαίωσε μάλιστα το ιδιαίτερο επικερδές για τη χώρα του σχέδιο κατασκευής του αγωγού South Stream, επειδή έτσι το ήθελαν οι Βρυξέλλες.

Πηγή: Deutsche Welle
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης