Σε αδιέξοδο βρίσκεται η αμερικανική οικονομία, όπως εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Τζορτζ Μπους.
«Ολόκληρη η οικονομία μας κινδυνεύει», ανέφερε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνοντας ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα εδώ και τώρα, οι επιπτώσεις θα φανούν σύντομα και θα είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι σήμερα.
Με αυτόν τον τρόπο ο Μπους επιχείρησε να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα του πακέτου μέτρων για το τραπεζικό σύστημα -ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων-, το οποίο προβλέπει την εξαγορά χρηματοπιστωτικών οργανισμών που οδεύουν προς τη χρεοκοπία.
«Γνωρίζω ότι το πακέτο θα ψηφιστεί δύσκολα από πολλά μέλη του Κογκρέσου. Είναι δύσκολο να εγκριθεί ένας νόμος που δεσμεύει τόσα πολλά σκληρά κερδισμένα χρήματα των φορολογούμενων. Αντιλαμβάνομαι επίσης την απόγνωση των υπεύθυνων Αμερικανών, που πληρώνουν τα δάνειά τους στην ώρα τους, υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους κάθε 15η Απριλίου, και διστάζουν να πληρώσουν για τις υπερβολές της Wall Street. Όμως, το να μην εγκριθεί ο νόμος τώρα, θα κοστίσει στους Αμερικανούς πολύ περισσότερο αργότερα», υπογράμμισε ο Μπους στο τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Το σχέδιο Μπους για την οικονομία, βρίσκει αντίθετο όχι μόνο τους φορολογούμενους που πληρώνουν για τα σκάνδαλα της Wall Street, αλλά και τον Τζον Μακέιν.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων σημείωσε ότι δεν πιστεύει ότι θα περάσει το σχέδιο από το Κογκρέσο και προτρέπει τον πρόεδρο να ζητήσει ευρεία, διακομματική συνάντηση των μελών του Κογκρέσου, για να επισπευτεί η συμφωνία.
Οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι δραματικές. Ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί εκτάκτως τους δύο υποψηφίους Ομπάμα και Μακέιν, σε κοινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο.
Ο ρεπουμπλικάνος Τζον Μακέιν -που ανέστειλε προσωρινά την προεκλογική του εκστρατεία, για να επικεντρωθεί στην οικονομική κρίση- ήταν αυτονόητο, ότι θα δεχτεί την πρόσκληση.
Η έκπληξη είναι η παρουσία του δημοκρατικού υποψηφίου, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αρχικά είχε αρνηθεί να μεταβεί στην κοινή σύσκεψη.
Τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η υπερδύναμη ποτέ άλλοτε δεν απειλήθηκε με οικονομική κατάρρευση και μάλιστα παραμονές μιας προεδρικής εκλογής. Όποιος από τους δύο υποψηφίους φανεί ότι δεν συμμετέχει στην κοινή πανεθνική προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση, θα υποστεί ανεπανόρθωτες εκλογικές απώλειες.
Γι αυτό το λόγο και οι δύο εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι είναι ώρα να εργαστούν από κοινού -Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι- «σε πνεύμα συνεργασίας για το καλό των Αμερικανών».
Από την άλλη ο Τζον Μακέιν προσπαθεί με κάθε τρόπο να μην επωμιστεί το βάρος της αποτυχημένης πολιτικής Μπους.
Ζήτησε -μετά την απόφαση να αναστείλει προσωρινά την εκστρατεία του- να αναβληθεί και η πρώτη τηλεμαχία (debate) που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή στο Μίσιγκαν.
Ο Ομπάμα όμως δεν αποδέχτηκε το αίτημα, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί χρειάζεται να ακούσουν τις θέσεις του προσώπου που σε περίπου 40 ημέρες θα είναι αυτός που θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κρίση.