Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες μαθήτριες στην Κένυα νοσηλεύονται εξ αιτίας μιας μυστηριώδους «ασθένειας» που προκαλεί παράλυση και κινητικά προβλήματα.

Ανήσυχοι αξιωματούχοι υγείας στο αφρικανικό έθνος ξεκίνησαν έρευνα για να ανακαλύψουν την αιτία της παράξενης επιδημίας, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές» συνέπειες σε περίπτωση που είναι μολυσματική.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι 95 μαθητές χτυπήθηκαν ξαφνικά σε ένα σχολείο για θηλέων στο Mουσόλι, μια πόλη 374 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ναϊρόμπι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανησυχητικά πλάνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, που ισχυρίζονται ότι καταγράφουν την κρίση, δείχνουν μαθήτριες στο σχολείο να δυσκολεύονται να περπατήσουν, να τους μεταφέρουν φίλοι και να τρέμουν ανεξέλεγκτα. Επίσης, φαίνονται παιδιά δεμένα στο κρεβάτι σε κάτι που μοιάζει να είναι νοσοκομείο.

Οι γιατροί είναι επί του παρόντος μπερδεμένοι ως προς το τι πυροδότησε το ξαφνικό ξέσπασμα. Δείγματα αίματος και ούρων από κορίτσια που χτυπήθηκαν έχουν σταλεί στα εργαστήρια.

 

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί έχουν αμφισβητήσει την ασθένεια, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να πρόκειται για «μαζική υστερία». Οι υπεύθυνοι της εκπαίδευσης επίσης – σύμφωνα με τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία – ανέφεραν ότι υπάρχουν φόβοι ότι «η πλειοψηφία προσποιείται την ασθένειά της» με τις εξετάσεις στο τέλος του έτους να απέχουν μόλις εβδομάδες.

Άλλοι επισημαίνουν ότι τα συμπτώματα αντικατοπτρίζουν εκείνα του συνδρόμου Guillain-Barré που βλάπτει το νευρικό σύστημα (GBS). Μπορεί να προκαλέσει παράλυση στα χέρια, τα πόδια ή το πρόσωπο και να προκαλέσει στους ασθενείς πόνο και αναπηρία.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, προκαλεί απειλητικά για τη ζωή προβλήματα, όπως αναπνευστικές δυσκολίες και θρόμβους αίματος. Η πάθηση είναι δύσκολο να διαγνωστεί και σκοτώνει περίπου έναν στους 20 ανθρώπους.

Η Σούζαν Νακχουμίτσα, η υπουργός υγείας της χώρας, είπε ότι δεν εντοπίστηκαν παθογόνοι μικροοργανισμοί μεταξύ των μαθητριών του Γυμνασίου της Αγίας Τερέζας Eregi.

Απευθυνόμενη στα μέλη της Επιτροπής Δημοσίων Επενδύσεων της Εθνοσυνέλευσης για την Παιδεία και τη Διακυβέρνηση, είπε ότι θα γίνουν περισσότερες εξετάσεις για να προσδιοριστεί η αιτία της ασθένειας.

«Είμαστε σε επαφή με τον διευθυντή δημόσιας υγείας και από την Τρίτη, όταν νοσηλεύονταν 95 κορίτσια», είπε η κ. Νακχουμίτσα, «και αναμένουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη έκθεση. Μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί πέντε δοκιμές και δεν έχουν εντοπιστεί παθογόνοι παράγοντες».

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, επιπλέον δείγματα έχουν σταλεί στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών της Κένυας στο Ναϊρόμπι για περαιτέρω ανάλυση».

 

Ωστόσο, το BBC ανέφερε ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να πρόκειται για «μαζική υστερία» και είπε ότι οι μαθητές πέταξαν πέτρες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους που εμφανίστηκαν στο σχολείο τους.

Ο Τζάρεντ Ομπιέρο, ο διευθυντής εκπαίδευσης της δυτικής περιοχής, είπε στο Daily Nation ότι ορισμένες από τις μαθήτριες μπορεί να μην είναι καλά, αλλά οι περισσότερες  μπορεί να «προσποιούνται την ασθένειά τους».

«Οι μαθήτριες επρόκειτο να ξεκινήσουν τις εξετάσεις για το τέλος του έτους την Τετάρτη, αλλά ορισμένες από αυτές αντιτίθενται στο σχολικό πρόγραμμα, ισχυριζόμενες ότι δεν είναι έτοιμες για εξετάσεις». Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα από τα συμπτώματα των μαθητριών «μπορεί να μην είναι γνήσια», πρόσθεσε.

Αντικρουόμενες αναφορές σε τοπικές εφημερίδες προκάλεσαν σύγχυση σχετικά με το εάν το σχολείο είχε προσωρινά κλείσει. Όμως το υπουργείο Παιδείας επιβεβαίωσε ότι παραμένει ανοιχτό. Ωστόσο, ορισμένοι γονείς επέλεξαν να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

Τοπικές εφημερίδες ανέφεραν ότι ο Δρ Στήβεν Γουάντεϊ, ο διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών στην κομητεία Κακαμένγκα, όπου βρίσκεται το σχολείο, τους προέτρεψε να μην το κάνουν. «Δεν έχουμε διαπιστώσει τη φύση της ασθένειας που έχει επηρεάσει τους μαθητές. Η μεταφορά τους στο σπίτι μπορεί να είναι επικίνδυνη γιατί, εάν η ασθένεια είναι μολυσματική, είναι πιθανό να εξαφανίσει ολόκληρη την οικογένεια», είπε.

 

Με πληροφορίες από BBC & Daily Mail

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης