Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει απερίφραστα τη βία στο βόρειο τμήμα του Koσόβου, τόνισε πριν από λίγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι αναμένεται από τις αρχές «να αναστείλουν την αστυνομική επιχείρηση με επίκεντρο τα δημοτικά κτίρια» και «να αποσυρθούν οι βίαιοι διαδηλωτές».

Επίσης, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «οι βίαιες ενέργειες κατά πολιτών, κατά των μέσων ενημέρωσης, κατά των αρχών επιβολής του νόμου και των στρατευμάτων της KFOR είναι απολύτως απαράδεκτες και μας φέρνουν σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμείς, η ΕΕ, υποστηρίζουμε σταθερά την KFOR του ΝΑΤΟ στην εκπλήρωση της εντολής της προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας στο Κόσοβο», προσέθεσε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι είχε επαφές με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι και με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Ζήτησα από τις δύο πλευρές να λάβουν επειγόντως μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, άμεσα και άνευ όρων και κάθε περαιτέρω μονομερής δράση πρέπει να αποφευχθεί», υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι εργάζεται για τη διοργάνωση μιας διμερούς συνάντησης υψηλού επιπέδου.

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι χρειάζονται «αποφασιστικά βήματα» για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στο Κόσοβο, αφού Σέρβοι που διαμαρτύρονταν για το διορισμό αλβανών δημάρχων στις πόλεις τους συγκρούσθηκαν με στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

«Καλούμε τη Δύση να βάλει επιτέλους τέλος στην ψευδή προπαγάνδα της και να σταματήσει να επιρρίπτει την ευθύνη για τα επεισόδια στο Κόσοβο στους Σέρβους που τους σπρώχνει η απελπισία, που είναι ειρηνικοί, άοπλοι και προσπαθούν να υπερασπιστούν τα θεμιτά δικαιώματα και τις ελευθερίες τους», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργέίο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζουμε ότι τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Κόσσοβο καθώς η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στους Σέρβους και στους Αλβανούς αστυνομικούς.

Η αστυνομία και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ συγκρούστηκαν χθες με Σέρβους διαδηλωτές στο βόρειο τμήμα όπου σημειώθηκαν ταραχές για την τοποθέτηση Αλβανών δημάρχων.

Τα επεισόδια στην πόλη Zvecan στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου το απόγευμα της Δευτέρας (29/05) είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 Ιταλοί στρατιώτες της αποστολής KFOR, της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης