«Κανείς δεν επιτίθεται στη Ρωσία, η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος» και «ο Πούτιν συνεχίζει να κλιμακώνει τον πόλεμο», δήλωσε o Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη στις Βρυξέλλες μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Πριν από έναν χρόνο η Ρωσία ξεκίνησε έναν παράνομο πόλεμο εναντίον ενός ειρηνικού γείτονα. Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα για όλους. Κανείς δεν επιτίθεται στη Ρωσία, η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος. Η Ουκρανία είναι το θύμα. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα, ένα δικαίωμα το οποίο περιλαμβάνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ», ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο Πούτιν συνεχίζει να κλιμακώνει τον πόλεμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει. Αυτό θα έδειχνε ότι κερδίζει ο επιτιθέμενος και ότι επιβραβεύεται η βία. Θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλεια τη δική μας και για όλον τον κόσμο», τόνισε ο Γ. Στόλτενμπεργκ. Παράλληλα, κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και να της δώσουν ό,τι χρειάζεται για να νικήσει. Τόνισε, επίσης, ότι είναι επείγον να παραδοθούν όλα τα όπλα για τα οποία έχουν δεσμευτεί ότι θα δώσουν οι χώρες του ΝΑΤΟ (τανκς, βαρύ οπλισμό και εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού).

Επιπλέον, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα συγκαλέσει συνάντηση με εμπειρογνώμονες προμηθειών, για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα έχει τα όπλα που χρειάζεται. Επισήμανε, επίσης, ότι εδώ και μήνες το ΝΑΤΟ εργάζεται για την αύξηση της παραγωγής της αμυντικής βιομηχανίας σε πυρομαχικά και ότι θα αυξηθεί ο στόχος για αποθέματα πυρομαχικών, μέσω της διαδικασίας αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα συνεργαστούν για να δοθούν κίνητρα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία να αυξήσει την παραγωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης