Νέα διαδήλωση κατά της προσπάθειας της κυβέρνησης της Πολωνίας να αυστηροποιήσει περαιτέρω τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις κατέληξε σε επεισόδια με την αστυνομία.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν χθες Τετάρτη 18 Νοεμβρίου το βράδυ στους δρόμους της Βαρσοβίας, ενώ μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί στην πολωνική πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαμαρτυρία, την οποία οργάνωσε η Nationwide Women’s Strike, αρχικά ήταν σχεδιασμένο να έχει τη μορφή αποκλεισμού του κτηρίου του κοινοβουλίου, όμως στη διάρκεια της ημέρας οι δυνάμεις της τάξης είχαν αποκλείσει την πρόσβαση σε αυτό.

Τελικά οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Βαρσοβίας και συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν έξω από το κτήριο της δημόσιας τηλεόρασης TVP.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να αντιμετωπίσει την εχθρική συμπεριφορά των διαδηλωτών, όπως ανάρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένταση επικρατούσε και στο εσωτερικό του κοινοβουλίου.

«Έχετε βάψει τα χέρια σας με αίμα» κατήγγειλε ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, επικεφαλής του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) απευθυνόμενος σε πολιτικούς της αντιπολίτευσης που δήλωσαν ότι στηρίζουν τις διαδηλώσεις.

Φιλοκυβερνητικοί πολιτικοί έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τους διαδηλωτές ότι απειλούν τη δημόσια ασφάλεια, καθώς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

Τον Οκτώβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αυστηροποίησε ακόμα περισσότερο τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις, ουσιαστικά απαγορεύοντάς τες εντελώς. Βάσει της απόφασης αυτής δεν επιτρέπονται πλέον οι αμβλώσεις σε περίπτωση δυσμορφίας του εμβρύου.

Ωστόσο σχεδόν έναν μήνα αργότερα η απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, κάτι που είναι απαραίτητο για να τεθεί σε ισχύ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση του Δικαστηρίου ελήφθη μετά την προτροπή του Κατσίνσκι. Η οργή των διαδηλωτών επικεντρώνεται κυρίως εναντίον του Κατσίνσκι και της καθολικής εκκλησίας.

Η αντίδραση της κοινής γνώμης φαίνεται ότι έχει προκαλέσει έκπληξη στην κυβέρνηση, η οποία ήδη έχει αρχίσει να αναζητεί τρόπους να την παρακάμψει.

Νομοσχέδιο το οποίο θα παρακάμπτει εν μέρει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου κατατέθηκε στο κοινοβούλιο από τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα. Το κοινοβούλιο έχει αρχίσει να το εξετάζει, αν και δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της τρέχουσας περιόδου.

Ωστόσο πολλοί διαδηλωτές απορρίπτουν και την πρόταση του Ντούντα, ζητώντας αντίθετα τη χαλάρωση της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης