Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που θέτει ως στόχο τα νέα τάνκερ φαντάσματα του σκιώδους στόλου της Ρωσίας, που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμπτει τις κυρώσεις, που πλήττουν τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αφορά 200 πλοία του σκιώδους στόλου της», έγραψε στο «Χ» η Κάγια Κάλας στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. «Και άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προετοιμάζονται. Όσο η Ρωσία θα συνεχίζει τον πόλεμο, τόσο η απάντησή μας θα είναι δριμεία», πρόσθεσε.
Το 18ο πακέτο κυρώσεων που συζητείται προβλέπει ειδικότερα κυρώσεις κατά των Nord Stream 1 και Nord Stream 2, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αγωγοί μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οι Nord Stream 1 και Nord Stream 2 συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής και έχουν εγκαταλειφθεί μετά τις μυστηριώδεις εκρήξεις το Σεπτέμβριο 2022, λίγους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η κατασκευή του Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε το 2021. Δεν έλαβε ποτέ την απαραίτητη άδεια εξαγωγής, για να ξεκινήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου, δεδομένης και της αύξησης της έντασης με τη Μόσχα.
«Συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε το επόμενο πακέτο κυρώσεων για να αυξήσουμε την πίεση επί της Ρωσίας», εξήγησε η Κάγια Κάλας. Αυτό αφορά «την επιβολή πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου, την ενέργεια και τον τραπεζικό τομέα», διευκρίνισε.
Κοινό μέτωπο Γερμανίας – ΗΠΑ κατά της Μόσχας
Την ίδια ώρα, μετά το άκαρπο, όπως όλα δείχνουν, τηλεφώνημα της Δευτέρας ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και το Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Γερμανός Καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, επιμένει στη σκληρή γραμμή απέναντι στη Μόσχα με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» (πρώην Twitter), ο Μερτς επισημαίνει ότι για την επιβολή κυρώσεων υπάρχει συμφωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ – μία συμφωνία που επήλθε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Πούτιν. Αξιοσημείωτη εξέλιξη, εάν αναλογιστούμε ότι μέχρι πρότινος ο Αμερικανός Πρόεδρος φαινόταν διατεθειμένος να άρει τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η Ουάσιγκτον στη Μόσχα.
Την απογοήτευσή τους για το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν εκφράζουν σήμερα (20/5) ηγετικά στελέχη των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Βερολίνο. «Για μία ακόμη φορά το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, ο Τραμπ υποτιμά τον κίνδυνο που λέγεται Πούτιν», δηλώνει ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης Στέφεν Μπίλγκερ.
«Χρειαζόμαστε τους Αμερικανούς για να εξασκήσουμε αποτελεσματική πίεση», προειδοποιεί από την πλευρά του ο Άρμιν Λάσετ, μελλοντικός επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου.