Δύο νέους μάρτυρες ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει η σουηδή εισαγγελέας, η οποία ερευνά την υπόθεση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, που διώκεται για βιασμό, τον οποίο φέρεται να διέπραξε το 2010 στη Σουηδία.

“Στη διάρκεια του καλοκαιριού εξετάστηκαν επτά μάρτυρες στο πλαίσιο της έρευνας που αφορά τον Τζούλιαν Ασάνζ”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία και διευκρινίζει ότι ανάμεσα σε αυτούς “δύο πρόσωπα δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν εξεταστεί”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ασάνζ εκτίει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων στη Βρετανία για παραβίαση των όρων εγγύησής του έπειτα από επτά χρόνια που πέρασε μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου διώκεται με την κατηγορία του βιασμού, την οποία αρνείται.

Η σουηδή εισαγγελέας –η αναπληρώτρια επικεφαλής των εισαγγελικών Αρχών Εύα-Μαρί Πέρσον– έχει προθεσμία να αποφασίσει για την υπόθεση έως τον Αύγουστο του 2020 που θα παραγραφεί το αδίκημα.

“Εξετάσαμε κυρίως και πάλι πρόσωπα που είχαν εξεταστεί το 2010, παρότι δύο από τα πρόσωπα που εξετάστηκαν δεν είχαν στο παρελθόν εξεταστεί. Όταν θα αναλύσουμε τις συνεντεύξεις τους θα αποφασίσω πώς θα προχωρήσω στην υπόθεση. Η έρευνα πιθανόν τότε να διακοπεί ή πιθανόν να αποφασίσω να διενεργήσω περαιτέρω έρευνες”, είπε η εισαγγελέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του Ασάνζ στη Σουηδία πιθανόν να αντιμετωπίσει έως και τέσσερα χρόνια ποινή κάθειρξης.

Ο 48χρονος Αυστραλός αντιμετωπίζει επίσης αίτημα έκδοσης στις ΗΠΑ για τη δημοσιοποίηση στον ιστότοπό του πολλών απόρρητων εγγράφων. Αν καταδικαστεί κινδυνεύει με δεκαετίες φυλάκισης.

Ένα σουηδικό δικαστήριο απέρριψε επίσημο αίτημα της εισαγγελέως να τεθεί ο Ασάνζ υπό κράτηση ερήμην –ένα απαραίτητο βήμα προς το όποιο αίτημα έκδοσης–και αποφάσισε ότι η έρευνα μπορεί να προχωρήσει χωρίς ένταλμα κράτησης.

“Αν καταλήξω ότι το επόμενο βήμα είναι να ανακρίνω τον Τζούλιαν Ασάνζ, θα εκδώσω Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και σε μια τέτοια περίπτωση θα ζητήσω από τις βρετανικές αρχές άδεια να τον ανακρίνω”, είπε η Πέρσον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης