Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εμποδίζει την πώληση πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία, εκτός εάν η Άγκυρα σταματήσει να απειλεί τους περιφερειακούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών και βελτιώσει τις επιδόσεις της σε ό,τι αφορά τον σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το Politico, σε δήλωσή του ανέφερε: «Αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία». Κατηγόρησε παράλληλα τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι συνεχίζει να «υπονομεύει το Διεθνές Δίκαιο, να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, τόσο στην Τουρκία, όσο και ενάντια σε γειτονικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές, να βελτιώσει τις επιδόσεις του στα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό -συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης- και να αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε να κάνει ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση», συνέχισε ο κ. Μενέντεζ, σημειώνοντας ότι υποστηρίζει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.

Αντίθετος στην πώληση και ο βουλευτής Κρις Πάππας

Αντίθετος στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία είναι και ο δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάππας, λέγοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να λάβει αμερικανικά όπλα για να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η πώληση δεν θα πρέπει να προχωρήσει και θα αντιταχθώ σε οποιοδήποτε σχέδιο που θα υποβληθεί ενώπιον του Κογκρέσου», διαμηνύει ο κύριος Πάπας.

Τις παραπάνω δηλώσεις πυροδότησε ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση (ύψους 20 δισ. δολαρίων) 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, μαζί με μια ξεχωριστή πώληση νέας γενιάς μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.

Το εξοπλιστικό πακέτο στην Τουρκία λέγεται ότι θα περιλαμβάνει επίσης πάνω από 900 πυραύλους αέρος-αέρος. 

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης