Η Βουλγαρία θα οργανώσει νέες βουλευτικές εκλογές, πιθανόν τον Απρίλιο, τις πέμπτες από το 2021, μετά την αποτυχία σήμερα μιας ύστατης προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης.

Η χώρα αυτή των Βαλκανίων αντιμετωπίζει ένα πολιτικό αδιέξοδο που δεν έχει προηγούμενο από το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος της το 1989.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, το συντηρητικό κόμμα του οποίου, το GERB, ήρθε πρώτο στις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου, δεν βρήκε συμμάχους και οι άλλοι σχηματισμοί δεν κατάφεραν επίσης να οικοδομήσουν ένα συνασπισμό.

«Δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί καμιά λύση για να επιλυθεί η πολιτική κρίση. Κατευθυνόμαστε συνεπώς προς νέες εκλογές», σχολίασε σήμερα ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, αναφερόμενος στις άκαρπες προσπάθειες των σοσιαλιστών ηγετών.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ο Ράντεφ πρόκειται να ανακοινώσει τη διάλυση του κοινοβουλίου και οι εκλογές θα διεξαχθούν το νωρίτερο στις 2 Απριλίου, διευκρίνισε η Εκλογική Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναλυτές είναι ωστόσο απαισιόδοξοι και προβλέπουν μια παρόμοια έκβαση, χωρίς σταθερή πλειοψηφία και με προοπτική να διεξαχθούν νέες εκλογές το φθινόπωρο.

Με εξαίρεση μια σύντομη παρένθεση μερικών μηνών το 2022 με μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση υπό τον απόφοιτο του Χάρβαρντ πρώην επιχειρηματία Κιρίλ Πετκόφ, προσωρινές κυβερνήσεις διαδέχονται η μία την άλλη εδώ και δύο χρόνια και σημαντικά νομοσχέδια παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα κεφάλαια του σχεδίου ανάκαμψης μετά την Covid, που επικυρώθηκε από την ΕΕ, φθάνουν με το σταγονόμετρο και ο στόχος μιας ένταξης στην ευρωζώνη το 2024 μοιάζει όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης