Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ενόψει της προτεινόμενης απαγόρευσης του κρέατος σκύλων στη Νότια Κορέα, περίπου 200 εκτροφείς σκύλων πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κοντά στο προεδρικό γραφείο στη Σεούλ την Πέμπτη. Η Korea Dog Meat Farmers’ Association – η οποία εδώ και πολύ καιρό αντιτίθεται στις κινήσεις καταστολής της βιομηχανίας – είπε επίσης ότι σκέφτεται την απελευθέρωση 2 εκατομμυρίων σκύλων κοντά σε κυβερνητικά ορόσημα στη Σεούλ, καθώς και σε σπίτια βουλευτών.

«Αν ρωτήσετε πόσο μεγάλη είναι η αντίθεση από τους αγρότες, μιλάμε για την απελευθέρωση 2 εκατομμυρίων σκύλων που μεγαλώνουμε», δήλωσε ο Τζου Γιάνγκ-μπονγκ, ο επικεφαλής της ένωσης κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής εκπομπής την περασμένη εβδομάδα. Στη συνέχεια, απαρίθμησε στοχευμένες τοποθεσίες, όπως το προεδρικό γραφείο, το σπίτι του υπουργού Γεωργίας και τα γραφεία των νομοθετών που έχουν εισαγάγει τα νομοσχέδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζου, ο οποίος ηγήθηκε της συγκέντρωσης την Πέμπτη, ήταν μεταξύ των τριών διαδηλωτών που συνελήφθησαν από την αστυνομία μετά από συμπλοκή μεταξύ των δύο πλευρών, ανέφερε το Reuters. Οι αρχές έστησαν επίσης οδοφράγματα για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το προεδρικό γραφείο. Οι διαδηλωτές ισχυρίστηκαν ότι είχαν φέρει μαζί τους 100 σκυλιά με οχήματα, αλλά η αστυνομία τους εμπόδισε να αφήσουν τα σκυλιά να βγουν έξω.

 

Σύμφωνα με ένα νομοσχέδιο που στοχεύει να τερματίσει το εμπόριο κρέατος σκύλου στη Νότια Κορέα έως το 2027, το οποίο ανακοινώθηκε από το κυβερνών Κόμμα People Power στις 17 Νοεμβρίου, επιχειρήσεις —όπως φάρμες σκύλων, κρεοπωλεία, λιανοπωλητές και εστιατόρια— θα πρέπει να υποβάλουν στις τοπικές αρχές σχέδια σταδιακής κατάργησης του εν λόγω κρέατος. Θα τους δοθεί επίσης τριετής περίοδος χάριτος, καθώς και οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση, για τη μετάβαση από το εμπόριο. Το People Power Party πρότεινε επίσης μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών ή πρόστιμο 50 εκατομμυρίων γουόν (38.000 $) για τους παραβάτες της απαγόρευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα σπάνιας δικομματικής υποστήριξης, αφού 44 νομοθέτες τόσο από το κυβερνών κόμμα όσο και από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Κορέας σχημάτισαν επιτροπή τον περασμένο μήνα για να συζητήσουν το θέμα. Αλλά μεταξύ των πιο επιφανών υποστηρικτών της απαγόρευσης είναι η πρώτη κυρία Κιμ Κέον-χι, με την οποία ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ μοιράζεται πέντε γάτες και έξι σκύλους. (Ο Γιουν είχε προηγουμένως επικριθεί, ακόμη και από συναδέλφους του, επειδή πρότεινε να ονομαστεί το νομοσχέδιο κατά του κρέατος σκύλου από τη σύζυγό του.)

Ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων φορώντας μάσκα σκύλου κρατά πλακάτ που γράφει “Σταματήστε να τρώτε κρέας σκύλου!”

Την περασμένη εβδομάδα, η Κιμ ανέφερε επίσης τη νομοθετική εξέλιξη στη βασίλισσα Καμίλα κατά τη διάρκεια της κρατικής επίσκεψης του ζευγαριού στο Λονδίνο. Σε απάντηση, η βασίλισσα Καμίλα είπε ότι καλωσόρισαν τις προσπάθειες της Κιμ, ανέφερε αργότερα στους δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος της προεδρίας.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που εξετάζουν τις απαγορεύσεις του κρέατος σκύλου στη Νότια Κορέα έχουν σταματήσει στο παρελθόν λόγω των έντονων διαμαρτυριών από τους ανθρώπους του κλάδου.

Οι αρχές λένε ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 φάρμες αναπαραγωγής και 34 σφαγεία στη Νότια Κορέα, καθώς και περίπου 1.600 εστιατόρια που σερβίρουν κρέας σκύλου. Εκπρόσωποι του κλάδου λένε ότι οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι, με εκτιμώμενα 3.500 αγροκτήματα και 3.000 εστιατόρια που αντιμετωπίζουν κίνδυνο να κλείσουν εάν εφαρμοστεί η απαγόρευση.

Οι εκτροφείς κρέατος σκύλων αντιτίθενται και πάλι σθεναρά στο πρόσφατο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι διακυβεύεται η επιβίωση τους και ότι η απαγόρευση θα εξαφάνιζε την κουλτούρα της κατανάλωσης κρέατος σκύλου. Εκτός από την πρόσφατη απειλή για απελευθέρωση σκύλων στη Σεούλ, οι υποστηρικτές του εμπορίου κρέατος σκύλων έχουν καταφύγει σε παρόμοιες κινήσεις στο παρελθόν, όπως η διοργάνωση εκδήλωσης γευσιγνωσίας κρέατος σκύλου μπροστά από την Εθνοσυνέλευση το 2019, ενώ ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων ζητούσαν απαγόρευση στο εμπόριο.

Η παλιά αιωνόβια πρακτική της κατανάλωσης κρέατος σκύλου, το οποίο είναι παραδοσιακά γνωστό ότι καταπολεμά τη ζέστη του καλοκαιριού, τρώγεται συνήθως μόνο από ηλικιωμένους σήμερα – η κουζίνα έχει γίνει αντικείμενο αυξανόμενης διαμάχης, εν μέσω ανησυχιών για τη σκληρότητα προς τα ζώα και της αυξανόμενης δημοτικότητας των σκύλων ως κατοικίδιων.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Nielsen του 2023 που ανατέθηκε από την Humane Society International, μια ομάδα υπεράσπισης των ζώων, το 86% των Νοτιοκορεατών δεν έχει καμία πρόθεση να καταναλώσει κρέας σκύλου και το 57% υποστηρίζει την απαγόρευση κατανάλωσης κρέατος σκύλου. Μια δημοσκόπηση της Gallup στην Κορέα πέρυσι έδειξε ότι το 64% των ερωτηθέντων αντιτάχθηκε στην κατανάλωση κρέατος σκύλου.

Ο Τζου, πρόεδρος της ένωσης κτηνοτρόφων κρέατος σκύλων, είπε ότι ενώ συμφωνούσε με τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και τη σκληρότητα γύρω από τις εγκαταστάσεις εκτροφής και σφαγής, είπε ότι η λύση ήταν να αναγνωριστεί η εκτροφή σκύλων ως κτηνοτροφία και οι αγρότες να τηρούν τα πρότυπα ασφαλείας για τα τρόφιμα. Μια προηγούμενη προσπάθεια των αρχών να κατηγοριοποιήσουν τους σκύλους ως κτηνοτροφικά ζώα το 2008, αντιμετωπίστηκε με την αντίθεση ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι η κίνηση θα νομιμοποιήσει το εμπόριο κρέατος σκύλου, το οποίο δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ρητά απαγορευμένο.

Η πρακτική είναι επίσης ένα μελανό σημείο για την αυξανόμενη προβολή της χώρας στη διεθνή σκηνή, υποστηρίζουν ορισμένοι. «Οι ξένοι πιστεύουν ότι η Νότια Κορέα είναι μια πολιτιστική δύναμη. Όμως, όσο περισσότερο η κορεάτικη κουλτούρα αυξάνει τη διεθνή της θέση, τόσο μεγαλύτερο σοκ υφίστανται οι ξένοι από την κατανάλωση κρέατος σκύλου», είπε βουλευτής της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει την απαγόρευση του κρέατος σκύλου, τον Ιούνιο.
Πέρυσι, ένα πρόγραμμα ανταλλαγής που έστελνε μαθητές λυκείου της Νότιας Κορέας σε μια πόλη στο Νιου Τζέρσεϋ αποβλήθηκε μετά από παράπονα ακτιβιστών για το εμπόριο κρέατος σκύλου στη γενέτειρα των μαθητών, Γκάνγκουα.

Νοτιοκορεάτες εκτροφείς σκύλων τρώνε κρέας σκύλου κατά τη διάρκεια μιας αντισυγκέντρωσης κατά των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων

Η πρόσφατα προτεινόμενη απαγόρευση χαιρετίστηκε από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, οι οποίες αγωνίζονται επί χρόνια για τον τερματισμό του εμπορίου κρέατος σκύλου στη χώρα. Η HSI, η οποία έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάσωσης σε φάρμες σκύλων της Νότιας Κορέας, δήλωσε ότι η προτεινόμενη απαγόρευση ήταν ένα «όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

Οι περισσότεροι από αυτούς τους αγρότες έχουν βιώσει κοινωνική, οικογενειακή και οικονομική πίεση για να ξεφύγουν από τα σκυλιά εκτροφής. Ωστόσο με λίγους πλέον ανθρώπους να θέλουν να φάνε κρέας σκύλου στη χώρα, έχει γίνει πιο δύσκολο να βγάλουν τα προς το ζην.

Επομένως, οι απειλές και οι διαμαρτυρίες που ακούγονται πάντα από τις μικρές αλλά ηχηρές ενώσεις εκτροφέων σκύλων κάθε φορά που προτείνεται μια απαγόρευση, δεν είναι πραγματικά προς το συμφέρον των αγροτών, επισημαίνουν αυτοί που στηρίζουν την απαγόρευση.

Με πληροφορίες από ΤΙΜΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης