Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι επέκρινε σήμερα τις ποινικές διώξεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, εκτιμώντας ότι έχει διαρκέσει «αρκετά».

Το κοινοβούλιο της Αυστραλίας υιοθέτησε χθες Τετάρτη, με τη στήριξη του Αλμπανέζι, ψήφισμα με το οποίο ζητεί να τερματιστούν οι διώξεις εναντίον του 52χρονου Ασάνζ, προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει στην οικογένειά του στην Αυστραλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο Βρετανοί δικαστές θα εξετάσουν στις 20 και 21 Φεβρουαρίου την απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου του Λονδίνου, το οποίο απαγόρευσε στις 6 Ιουνίου στον Ασάνζ να ασκήσει έφεση στην έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, Αυστραλός πολίτης, κρατείται στο Λονδίνο από τον Απρίλιο του 2019 και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη δεκάδων ετών στις ΗΠΑ όπου διώκεται για την αποκάλυψη από το 2010 και μετά περισσότερων από 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων εγγράφων για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ειδικά στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Μετά τη σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, έπειτα από επτά χρόνια που παρέμενε κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία εξαιτίας κατηγοριών για σεξουαλικές επιθέσεις που μπήκαν έκτοτε στο αρχείο, κρατείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχουν διάφορες απόψεις για τα όσα έκανε ο Ασάνζ», δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Αλλά, όποια κι αν είναι η άποψη των ανθρώπων, η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει επ’ αόριστον».

«Ελπίζω να καταφέρει να επιλυθεί το ζήτημα. Η Αυστραλία δεν παρεμβαίνει στις νομικές διαδικασίες άλλων χωρών, αλλά είναι σωστό να εκφράσουμε μια ισχυρή άποψη ότι αυτές οι χώρες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την ανάγκη να τελειώσει» το θέμα, τόνισε ο Αλμπανέζι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι οι Αυστραλοί συμφωνούν ότι η υπόθεση έχει κρατήσει «αρκετά».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είχε συζητήσει για την υπόθεση του Ασάνζ «στο υψηλότερο επίπεδο» στη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει καθήκον να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών της, υπογράμμισε. Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση της Αυστραλής δημοσιογράφου κινεζικής καταγωγής Τσενγκ Λέι, που αφέθηκε ελεύθερη τον Οκτώβριο αφού παρέμεινε φυλακισμένη στην Κίνα επί τρία χρόνια με την κατηγορία της κατασκοπείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης