Ο Τζον Λι, δεύτερος στην ιεραρχία αξιωματούχος στο Χονγκ Κονγκ, αναμένεται να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του προκειμένου να λάβει μέρος στον προεκλογικό αγώνα για την ανάδειξη νέου κυβερνήτη, όπως μετέδωσε η τηλεόραση TVB επικαλούμενη μια άγνωστη πηγή.

Ο 64χρονος Λι ήταν ένας αξιωματούχος για θέματα ασφάλειας στη διάρκεια των συχνά βίαιων διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που έγιναν στο Χονγκ Κονγκ το 2019.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, δεν είχε δηλώσει αν θα επιδιώξει μια δεύτερη πενταετή θητεία συμμετέχοντας στις εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις 8 Μαΐου.

Η ίδια ανακοίνωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι δεν θα είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία στην ηγεσία του Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με τη Λαμ, η οικογένειά της είναι κορυφαία προτεραιότητα για την ίδια, ενώ δεν έχει ακόμη λάβει αποφάσεις για τα μελλοντικά σχέδιά της.

Οι εκλογές αναβλήθηκαν καθώς είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 27 Μαρτίου προκειμένου η κυβέρνηση να έχει αρκετό χρόνο να διαχειριστεί την πανδημία του κορωνοϊού, που έχει μολύνει περισσότερους από 1 εκατομμύριο κατοίκους από το σύνολο των 7,4 εκατομμυρίων της πρώην βρετανικής αποικίας.

Από τότε που το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην κινεζική διοίκηση το 1997, είχε τέσσερις κυβερνήτες, οι οποίοι προσπάθησαν να ισορροπήσουν μεταξύ του οράματος για τη δημοκρατία που έχουν μερικοί από τους πολίτες της πόλης, αλλά και του οράματος διοίκησης των ηγετών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.