Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, θα μεταβεί αύριο, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη για να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και «τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε ο ίδιος στο δίκτυο France 2.

«Η Γαλλία σκοπεύει να μεταφέρει μηνύματα και γι’ αυτόν τον λόγο θα πάω αύριο στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη για να συναντήσω εκεί τις Αρχές, τους ανθρωπιστικούς παράγοντες, για να φέρω τη φωνή της Γαλλίας σε αυτήν την περιοχή στην οποία ο πόλεμος έχει ήδη διαρκέσει υπερβολικά», σημείωσε ο Μπαρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέραν της εκεχειρίας, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας θέλει να επιμείνει στον «σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

«Οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», υπογράμμισε, καθώς το Ισραήλ κατηγορείται για πολλές παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου στον πόλεμο που διεξάγει κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Το Ισραήλ απαγόρευσε επίσης τις δραστηριότητες της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, την οποία κατηγορεί για συνέργεια με τη Χαμάς, προκαλώντας αντιδράσεις διεθνώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπαρό είχε μεταβεί και πάλι στο Ισραήλ με αφορμή την πρώτη επέτειο από την πρωτοφανή, φονική επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023, που πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επίσκεψη αυτή γίνεται εν μέσω μιας σαφούς έντασης τις τελευταίες εβδομάδες στις σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γαλλία, ύστερα από δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζήτησε να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων που χρησιμοποιούνται στη Γάζα και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «σπέρνει βαρβαρότητα».

«Ο διάλογος δεν διακόπηκε ποτέ», επέμεινε ο Μπαρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση σχετικά με το αν μια νίκη του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ενισχύσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπαρό απάντησε: «Είμαστε στο πλευρό των ΗΠΑ, ιδίως στον Λίβανο, για να προτείνουμε ειρηνευτικές φόρμουλες ώστε να διασφαλιστεί μια διαρκής ειρήνη στην περιοχή».

Το Παρίσι και η Ουάσινγκτον προώθησαν τον Σεπτέμβριο προσωρινή κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στο υποστηριζόμενο από το Ιράν λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, αλλά οι προσπάθειες αυτές δεν καρποφόρησαν.

Έκτοτε, η Ουάσινγκτον έχει δραστηριοποιηθεί ελάχιστα για να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ να τερματίσει την επιχείρησή του στον Λίβανο.

Ο Μπαρό πρόσθεσε ότι το Παρίσι θα συνεργαστεί με όποιον κερδίσει τις σημερινές εκλογές στις ΗΠΑ και επεσήμανε την αναστολή από τον εκλιπόντα Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, ορισμένων παραδόσεων όπλων στο Ισραήλ, μετά την εισβολή του τελευταίου το 1982 στον Λίβανο, ως παράδειγμα του πώς η Ουάσινγκτον θα μπορούσε ακόμη να κάνει περισσότερα.

«Ο πόλεμος έχει διαρκέσει υπερβολικά πολύ και η χρήση βίας πρέπει να δώσει τη θέση της στη χρήση του διαλόγου και της διπλωματίας», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης