Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες εκμυστηρεύθηκε σε διπλωμάτες την Τρίτη ότι εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να πουληθεί η κατοικία του στο Μανχάταν, στο κέντρο της Νέας Υόρκης, προκειμένου να μπορέσει ο οργανισμός να ξεπεράσει τη σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζει όσον αφορά στον προϋπολογισμό του.

«Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν ήρθα ήταν να ρωτήσω εάν θα μπορούσα να πουλήσω την κατοικία» του Γ.Γ., ανέφερε ο Γκουτιέρες, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΟΗΕ ήταν τότε μπροστά σε μια πελώρια τρύπα ύψους 1,5 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό του για τις ειρηνευτικές αποστολές κι άλλων 492 εκατ. δολαρίων στον τακτικό προϋπολογισμό του, που καλύπτεται από τα κράτη-μέλη του.

«Δεν αστειεύομαι, είναι αλήθεια» πρόσθεσε ο Γκουτιέρες, απευθυνόμενος στα μέλη επιτροπής του ΟΗΕ αρμόδιας για τον προϋπολογισμό του.

Η επίσημη κατοικία του γ.γ. του ΟΗΕ είναι ένα τετραώροφο κτίσμα με κήπο, με θέα στον Ιστ Ρίβερ, στη σικ συνοικία Σάτον του Μανχάταν. Τη δώρισε στον Οργανισμό ένας δισεκατομμυριούχος το 1972 και η αξία της εκτιμάται ότι ανέρχεται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκουτιέρες εξήγησε ότι ανακάλυψε πολύ γρήγορα ότι συμφωνίες που έχουν συναφθεί ανάμεσα στον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, τη χώρα όπου φιλοξενείται, δεν του δίνουν δικαίωμα να εκποιήσει αυτό το περιουσιακό στοιχείο.

Ο γενικός γραμματέας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα οικονομικά του ΟΗΕ εδώ και καιρό, χαρακτηρίζει «κρίσιμη» την κατάσταση και λέει πως θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα περί το τέλος του έτους, ακόμη και με βάση το αισιόδοξο σενάριο ότι όλα τα κράτη-μέλη θα καταβάλουν τις συμβολές τους στο ακέραιο εντός προθεσμιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης