Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έφτασε στην Κίνα την Πέμπτη, σε αναζήτηση οικονομικής υποστήριξης για να ανοικοδομήσει τη χώρα του και να βελτιώσει τη διεθνή του θέση μετά τον πολυετή οικονομικό αποκλεισμό από τη Δύση.

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται καθώς η Κίνα προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ισχυρή επιρροή στη Μέση Ανατολή και ως εταίρος σε έθνη που αποφεύγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση. Αναμένεται να συναντηθεί με τον κορυφαίο ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
Ο κ. Άσαντ προσγειώθηκε στο Χαντζό και θα παρευρεθεί σε εκδηλώσεις γύρω από τους Ασιατικούς Αγώνες, που ανοίγουν το Σάββατο στην πόλη της ανατολικής Κίνας. Έρχεται στην Κίνα με υψηλές ελπίδες για το τι μπορεί να κάνει το Πεκίνο για τη χώρα του, είπαν οι αναλυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μακροπρόθεσμα, η Κίνα βλέπει το λιμάνι στη Λατάκεια της Συρίας, ως μέρος στρατηγικής σημασίας στις φιλοδοξίες της να κερδίσει ερείσματα στη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με τους αναλυτές. Αλλά η Κίνα ήταν επιφυλακτική μέχρι στιγμής, διατηρώντας τις επενδύσεις της στη Συρία μέτριες.

Η επίσκεψη του κ. Άσαντ αποτελεί ευκαιρία για το Πεκίνο να επιδείξει διπλωματική δύναμη σε μια εποχή που η Κίνα αντιμετωπίζει έναν εντεινόμενο ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες για γεωπολιτική επιρροή, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, επισκέφθηκε το Πεκίνο τον Ιούνιο, η Κίνα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να λάβει παρόμοια προσφορά διαμεσολάβησης όταν θα επισκεφθεί την Κίνα αργότερα αυτό το έτος.

Το ταξίδι του κ. Άσαντ είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Κίνα εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και πραγματοποιείται σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την παγκόσμια εικόνα της Συρίας. Η Κίνα διατήρησε διπλωματικούς δεσμούς με τη Συρία, ακόμη και όταν άλλα έθνη απομόνωσαν τον κ. Άσαντ στον αγώνα του κατά της εξέγερσης της Αραβικής Άνοιξης το 2011, που οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο.

Ο κ. Άσαντ τώρα αναζητά επενδύσεις για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της πληγείσας από τον πόλεμο χώρας, η οποία είναι ελάχιστη λόγω των εκτεταμένων δυτικών κυρώσεων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν αρνηθεί να χρηματοδοτήσουν οποιαδήποτε ανοικοδόμηση στη Συρία χωρίς πολιτική ανάμιξη στη χώρα. Η Κίνα είναι απίθανο να θέσει πολιτικούς όρους για να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση στη Συρία. Έχει υποστηρίξει τη θέση του κ. Άσαντ στο πλευρό της Ρωσίας από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα αρνησικυρίας της στα Ηνωμένα Έθνη μόλις το 2020 για να εμποδίσει τις αποφάσεις που αφορούν τη Συρία.

Με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, ο κ. Άσαντ έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος της χώρας, αλλά τώρα ηγείται ενός διαλυμένου και φτωχού κράτους που αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση, ενώ η χώρα κάθε τόσο δέχεται πυραυλικές επιθέσεις από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα Γκόλαν. Παράλληλα, αντικυβερνητικές δυνάμεις και ΗΠΑ συνεχίζουν να ληστεύουν τους συριακούς σιδηροδρόμους και πολύτιμους πόρους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αυγούστου του συριακού πρακτορείου SANA, η αυτονομιστική πολιτοφυλακή συνεχίζει να κλέβει τους σιδηροδρόμους και τις υποδομές τους -εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, εκτός από ατμομηχανές, φορτηγά και μηχανήματα στις περιοχές όπου αναπτύσσονται στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ και τη Χασάκα- όπως ανέφερε σε δήλωση το Γενικό Ίδρυμα των Συριακών Σιδηροδρόμων.

Αυτή η συστηματική καταστροφή των σιδηροδρόμων γίνεται υπό τη συνεχή προστασία των ΗΠΑ δίνοντας υποστήριξη στα εργαλεία και τους πελάτες τους, αναφέρεται στη δήλωση, τονίζοντας ότι όλες αυτές οι εγκληματικές πράξεις και η κλοπή των συριακών πόρων πετρελαίου, γεωργικών και υδάτινων πόρων έχουν στόχο να αυξήσουν την οικονομική πίεση στον συριακό λαό, να υπονομεύσουν τις δυνατότητές του και να εμποδίσουν την ανάπτυξή του.

Το 2022, η Συρία ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στην πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας. Επαίνεσε επίσης την Κίνα για τον ρόλο της στη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας για την αποκατάσταση των σχέσεων τον Μάρτιο. Τον Μάιο, η Συρία έγινε ξανά δεκτή στον Αραβικό Σύνδεσμο, αν και η αποκατάσταση πλήρους διπλωματικών σχέσεων με ορισμένες χώρες έχει σταματήσει.

Με πληροφορίες από New York Times και SANA

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης