Ο επικεφαλής του φιλοϊρανικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ο Χασάν Νασράλα, απαίτησε χθες Πέμπτη το βράδυ την απέλαση της πρέσβειρας της Σουηδίας στον Λίβανο, καλώντας να γίνουν διαδηλώσεις μετά τη βεβήλωση αντιτύπου του Κορανίου στη Στοκχόλμη.

Η τοποθέτησή του ακολουθεί την απέλαση από το Ιράκ της πρέσβειρας της Σουηδίας στη Βαγδάτη σε αντίδραση στη βεβήλωση αντιτύπου του ιερού βιβλίου του Ισλάμ από τον Σαλουάν Μομίκα, Ιρακινό 37 ετών, πρόσφυγα στη Σουηδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απαιτούμε η κυβέρνηση του Λιβάνου να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της, αν υπάρχει πρεσβευτής ή επιτετραμμένος στη Σουηδία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βεβήλωση του ιερού [σ.σ. βιβλίου] των μουσουλμάνων», τόνισε ο Νασράλα κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας. «Απαιτούμε επίσης η κυβέρνηση του Λιβάνου (…) να απελάσει τον πρέσβη ή τον επιτετραμμένο της Σουηδίας» από την επικράτεια της χώρας, συμπλήρωσε. «Αυτό είναι το ελάχιστο» που πρέπει να γίνει, επέμεινε.

Η Σουηδία έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στον Λίβανο, με επικεφαλής πρεσβεύτρια.

Ο Νασράλα κάλεσε εξάλλου τους μουσουλμάνους να συμμετάσχουν μαζικά στην προσευχή σήμερα Παρασκευή καθώς δεν είναι «φυσιολογική» μέρα. Παρότρυνε «τους αραβικούς και μουσουλμανικούς λαούς (…) να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους από τη Σουηδία και να απελάσουν» αντιπροσώπους της σκανδιναβικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν επαναληφθούν βεβηλώσεις του Κορανίου το επόμενο στάδιο πρέπει να είναι «η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων» με τη Σουηδία, πρόσθεσε.

Μετά την ανακοίνωση προχθές Τετάρτη από τη σουηδική αστυνομία πως έδωσε άδεια να γίνει μικρή συγκέντρωση –κατά την οποία αντίτυπο του Κορανίου ποδοπατήθηκε, αλλά δεν κάηκε όπως είχε αναγγελθεί–, οπαδοί του Ιρακινού σιίτη ιεροκήρυκα Μοκτάντα Σαντ εισέβαλαν τα ξημερώματα χθες στη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη και την πυρπόλησαν. Απωθήθηκαν από την ιρακινή αστυνομία, που έκανε χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση και άλλων μέσων.

Ο Σαλουάν Μομίκα είχε ήδη κάψει σελίδες αντιτύπου του Κορανίου μπροστά στο μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της Στοκχόλμης την 28η Ιουνίου, εν μέσω της Έιντ αλ Άντχα, γιορτής που τιμούν οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο.

Η χειρονομία προκάλεσε κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο.

Παρόμοιες ενέργειες είχαν γίνει καταγραφεί στη Σουηδία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, κάποιες με πρωτοβουλία κινημάτων της άκρας δεξιάς. Πυροδότησαν διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις και διπλωματικές εντάσεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης