Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Λι Σανγκφού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σε ομιλία του στη Σιγκαπούρη, ότι ενδεχόμενη δημιουργία στρατιωτικών συμμαχιών «τύπου ΝΑΤΟ» στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα μπορούσε να τη βυθίσει στη δίνη συγκρούσεων.

Μιλώντας στην κορυφαία διάσκεψη για την ασφάλεια στην Ασία, γνωστή ως Διάλογος του Σάνγκρι-Λα, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Κίνας. Δεν θα ανεχθούμε προσπάθειες από αυτονομιστικές δυνάμεις του νησιού και από ξένα κέντρα να διαχωρίσουν την Ταϊβάν από την ηπειρωτική Κίνα, διεμήνυσε ο Λι Σανγκφού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας στις επικρίσεις που διατύπωσε χθες ο Αμερικανός ομόλογός του, Λόιντ Όστιν, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας είπε ότι το Πεκίνο είναι υπέρ του διαλόγου αλλά προέτρεψε την Ουάσινγκτον να είναι ειλικρινής.

«Αναβιώνει μια ψυχροπολεμική νοοτροπία, αυξάνοντας σημαντικά τους κινδύνους για την ασφάλεια», είπε ο Σανγκφού, συμπληρώνοντας ότι «ο αμοιβαίος σεβασμός θα πρέπει να υπερισχύσει του εκφοβισμού και της ηγεμονισμού».

«Αδιαμφισβήτητα μια σοβαρή σύγκρουση ή αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα είναι μια αφόρητη καταστροφή για τον κόσμο», υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου, το 1949, η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως επαρχία της, την οποία ακόμη δεν έχει καταφέρει να επανενώσει με την ηπειρωτική χώρα. Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως αφότου ανέλαβε την εξουσία στην Κίνα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης