Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό του κυβερνητικά κτήρια του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στην πόλη της Γάζας, ιδίως το κοινοβούλιο και κτήρια της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

Μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας και τα άρματα μάχης του σφίγγουν πλέον τον κλοιό τους στην πόλη της Γάζας, κυρίως γύρω από νοσοκομεία, τα οποία χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με το Ισραήλ, ως κέντρα εφοδιασμού και στρατιωτικές βάσεις από τη Χαμάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του το «κοινοβούλιο της Χαμάς, την έδρα της κυβέρνησης, τα αρχηγεία της αστυνομίας της Χαμάς και σχολή μηχανικών που χρησίμευε στην παραγωγή και την ανάπτυξη όπλων».

Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να τοποθετούν την σημαία του Ισραήλ στο έδρανο του προέδρου του κοινοβουλίου, όπως και στρατιώτες να ποζάρουν μπροστά σε τοίχο κάτω από την επιγραφή «Έδρα της στρατονομίας».

Δείτε live εικόνα από το μέτωπο

 

 

 

Εφιαλτική η κατάσταση για τις έγκυες και τα νεογνά

Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους περισσότερα από 4.500 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Έξι πρόωρα νεογνά πέθαναν τις τελευταίες ημέρες, λόγω της έλλειψης ηλεκτροδότησης στα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που πλήττεται περισσότερο από τις συγκρούσεις.

Οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει κανονικά να πίνουν τρία λίτρα νερό ημερησίως και να αυξάνουν την τροφή, που καταναλώνουν προκειμένου να μπορούν να παράγουν γάλα. Όμως η πρόσβαση σε καθαρό νερό και τρόφιμα γίνεται μέρα με την ημέρα ολοένα και δυσκολότερη στη Γάζα.

Σε ηλικία 37 ετών η Νάζουα Σάλεμ κρατά στην αγκαλιά της, τον δεύτερο γιο της, τυλιγμένο σε πολλές κουβέρτες.

Το νεογνό έχει ίκτερο, αλλά στη Γάζα περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας και τα υπόλοιπα δεν διαθέτουν αρκετά καύσιμα, για να συνεχιστεί η φωτοθεραπεία όλων των νεογνών.

Για να περιοριστεί ο κίνδυνος νευρολογικών προβλημάτων, το νεογνό πρέπει να εκτίθεται στο φως του ήλιου, όμως η Σάλεμ διστάζει λόγω «των οσμών και των βομβαρδισμών».

Σε μια αίθουσα σχολείου στη Ράφα, όπου ζει πλέον μαζί με άλλους περίπου 70 ανθρώπους, η Σάλεμ ανησυχεί: η ουλή από την καισαρική της τομή έχει μολυνθεί. Το νοσοκομείο όπου γέννησε την ανάγκασε να φύγει έπειτα από μία νύκτα «διότι είχαν πολλούς τραυματίες να περιθάλψουν», εξηγεί.

Η σκόνη, που βρίσκεται παντού λόγω των βομβαρδισμών, είναι μία ακόμη απειλή, κυρίως για τα πρόωρα νεογνά που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα.

Έγκυος οκτώ μηνών η Ουμ Ιμπραχίμ Αλαγιάν βήχει, όπως και η υπόλοιπη οικογένειά της, από τότε που έφυγε από το σπίτι της λόγω των αεροπορικών βομβαρδισμών. Ο έντονος βήχας μπορεί να της προκαλέσει πρόωρες συσπάσεις, κάτι που νιώθει εδώ και ημέρες.

«Είμαι τρομοκρατημένη, το μόνο που θέλω είναι να κρατήσω το μωρό μου στην αγκαλιά μου. Φοβάμαι κάθε στιγμή ότι θα το χάσω», δηλώνει.

Στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχουν 50.000 έγκυες και περισσότερες από 180 γυναίκες γεννούν καθημερινά «χωρίς να έχουν πουθενά να πάνε», τονίζει ο Ντόμινικ Άλεν εκπρόσωπος του Ταμείου του ΟΗΕ, για τον Πληθυσμό (UNFPA) στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Εκτιμάμε ότι τουλάχιστον στο 15% των τοκετών θα υπάρξουν επιπλοκές, που θα απαιτήσουν μαιευτική φροντίδα, η οποία δεν είναι διαθέσιμη στην εμπόλεμη Γάζα», σημειώνει.

Η UNFPA περιγράφει μια «εφιαλτική» κατάσταση: γυναίκες που φεύγουν από το νοσοκομείο τρεις ώρες αφού γεννήσουν, έλλειψη αίματος για όσες εμφανίσουν αιμορραγία μετά τον τοκετό, καισαρικές και κόψιμο του ομφάλιου λώρου χωρίς αντισηψία.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ κατάφερε να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα 8.000 «κιτ υγιεινής για τους τοκετούς», που περιέχουν, εργαλεία για το κόψιμο του ομφάλιου λώρου, μία κουβέρτα για τα νεογνά και σεντόνια μίας χρήσης.

Σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών των 2,4 εκατ. κατοίκων της Γάζας και κυρίως των εγκύων, που συχνά αναγκάζονται να γεννήσουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς ή στον δρόμο.

«Αυτός ο εφιάλτης στη Γάζα είναι κάτι περισσότερο από ανθρωπιστική κρίση, είναι κρίση της ανθρωπιάς μας», καταγγέλλει ο Άλεν.

«Ομαδικός τάφος» στο προαύλιο του νοσοκομείου Αλ-Σίφα

Τουλάχιστον «179 πτώματα» ενταφιάστηκαν το πρωί της Τρίτης (14/11) σε «ομαδικό τάφο» που ανοίχτηκε στο συγκρότημα του νοσοκομείου Αλ-Σίφα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του διευθυντή στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται νεκρά επτά πρόωρα βρέφη.

«Αναγκαστήκαμε για τους θάψουμε σε ομαδικό τάφο. Υπάρχουν διασκορπισμένα πτώματα στους διαδρόμους του νοσοκομείου και οι θάλαμοι-ψυγεία των νεκροτομείων δεν τροφοδοτούνται πλέον με ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς δεν έχουν εισέλθει καθόλου καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», είπε ο γιατρός Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια.

Την Τρίτη, «μία γυναίκα και ένας άνδρας σε μονάδα εντατικής θεραπείας πέθαναν», συνέχισε ο γιατρός Αμπού Σαλμίγια, ανεβάζοντας στους 29 τον αριθμό των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας που έχασαν τη ζωή τους, μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Αλ-Σίφα.

Δημοσιογράφος (που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο εντός του νοσοκομείου, του μεγαλύτερου στη Λωρίδα της Γάζας), είπε ότι η οσμή από την αποσύνθεση των πτωμάτων είναι πνιγηρή.

Μπάιντεν: «Το νοσοκομείο Αλ-Σίφα πρέπει να προστατευτεί»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι το νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας πρέπει να προστατευθεί.

Ο Τζο Μπάιντεν προέτρεψε εμμέσως τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) να μεριμνήσουν για την προστασία του νοσοκομείου Αλ-Σίφα, του μεγαλύτερου στη Γάζα, εν μέσω αναφορών για κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή.

Σε ομιλία του στο Οβάλ Γραφείο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι το νοσοκομείο «πρέπει να προστατευθεί». Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να μειωθεί η «παρεμβατική δράση» στο νοσοκομείο από τις ισραηλινές δυνάμεις, όταν ρωτήθηκε εάν έχει εκφράσει ανησυχία για το θέμα στην κυβέρνηση του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει ότι παρείχε ασφαλείς διαδρόμους για να ξεφύγουν οι άνθρωποι από τις έντονες μάχες στο βορρά και να μετακινηθούν νότια, αλλά Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μέσα στο νοσοκομείο δήλωσαν ότι το συγκρότημα ήταν περικυκλωμένο από συνεχή πυρά βαρέων όπλων.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ συμμερίζεται την άποψη του Λευκού Οίκου ότι πρέπει να αποφεύγονται μάχες κοντά σε νοσοκομεία της Γάζας. Σημείωσε, επίσης, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει πως είναι έτοιμη να παράσχει καύσιμα στα νοσοκομεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης