του Κώστα Μπετινάκη

Δύο είναι οι ειδήσεις που ούτε από τα ψιλά πέρασαν στα «συστημικά» -λεγόμενα- Μέσα της «απόκρυψης και παραπλάνησης» -στην πραγματικότητα:

1. Ακυρώθηκε η συνάντηση της ομάδας επαφής, που επρόκειτο να γίνει στο Μινσκ της Λευκορωσίας, λόγω αδυναμίας επίτευξης συναίνεσης όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

2. H κυβέρνηση του Κιέβου εξήγγειλε ότι θα ακολουθήσουν τρία κύματα επιστρατεύσεων, τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, δεδομένου ότι λείπουν στρατιώτες από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, για να αντιμετωπίσει τους Ρώσους αυτονομιστές στα ΝΑ.

Αλλά μήπως μεταδίδονται ειδήσεις από τον ξεχασμένο πόλεμο που έχει αναστατώσει τις ζωές των κατοίκων της νοτιοανατολικής Ουκρανίας; Με επακόλουθο να έχει κηρυχθεί οικονομικός πόλεμος στη Ρωσία, επειδή δεν αποδέχεται την κυριαρχία που επιδιώκουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στην Ουκρανία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η περικύκλωση της ατίθασης Μόσχας.

«Όσο καιρό διαιωνίζεται η ουκρανική κρίση, άλλο τόσο θα μένουν σε ισχύ οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας με ό,τι αυτό συνεπάγεται» υποστηρίζουν υπέρμαχοι του ψυχροπολεμικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί με τις αποφάσεις αυτές.

Κι όμως, στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης άρχισαν να ακούγονται τελευταία φωνές που προειδοποιούν ότι οι οικονομικές κυρώσεις μπορεί να οδηγήσουν τη Ρωσία σε κατάρρευση με απρόσμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ανάμεσα στις φωνές αυτές και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Κατά τη άποψή του κάνουν λάθος όσοι επιδιώκουν ένα «οικονομικό γονάτισμα» της Ρωσίας, επειδή αυτό θα οδηγούσε σε περισσότερη ανασφάλεια στην Ευρώπη. Όπως υποστηρίζει ο Σταινμάγερ «δεν είναι προς το συμφέρον μας να τεθεί η κατάσταση στη Ρωσία εκτός ελέγχου».

Ακόμη και το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο προειδοποίησε για τους αυξανόμενους κινδύνους από τη ρωσική ύφεση για τη γερμανική οικονομία.

Πάντως η Κίνα πιστεύει πως η Ρωσία έχει τις δυνατότητες και τη γνώση, να ξεπεράσει γρήγορα τα τωρινά οικονομικά της προβλήματα και όπως δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών Wang Yi, «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε οποιαδήποτε δυνατή βοήθεια χρειαστεί».

Αλλά στην παρανοϊκή εποχή που ζούμε η «καλή θέληση», με την οποία εμφανίζονται από τα διεθνή Μέσα ότι διακατέχονται οι δυτικές δυνάμεις, μα βομβαρδίζουν με ένα συνονθύλευμα δώρων: Κυρώσεις, λιτότητα, στρατιωτική βοήθεια που ουδείς γνωρίζει που καταλήγει, και καυτά σημεία συγκρούσεων.

Ο Αυστραλός δημοσιογράφος και παραγωγός ταινιών «αιχμηρής πραγματικότητας» John Pilger, σε πρόσφατη συνέντευξή του αναφερόμενος στα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς –από τα βασανιστήρια της CIA στην κρίση της Ουκρανίας, υποστηρίζει:

«Τα γεγονότα που μας λένε για τη Ρωσία, είναι τόσο διαστρεβλωμένα καθώς βρισκόμαστε εν μέσω ενός νέου ψυχρού Πολέμου, πολύ πιο επικίνδυνου από εκείνον που μεγαλώσαμε. Μύθος η επίεθση της Ρωσίας εναντίον της Δύσης, καθώς ισχύει το αντίθετο».

Σε αντιστάθμισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας που στέλνει η Ρωσία στο Λουχάνσκ και Ντονιέτσκ στη ΝΑ Ουκρανία, (ήδη αποστέλλεται η δέκατη αυτοκινητοπομπή των τελευταίων μηνών με τρόφιμα, ρουχισμό και παιχνίδια), η Ουάσιγκτον υπόσχεται όπλα στο Κίεβο.

Την ώρα που η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να γιορτάσει την Ειρήνη με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, η Ουάσιγκτον και οι εταίροι της στον Καναδά και την Ευρώπη, ανακοινώνουν νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, επιδεινώνοντας στην πραγματικότητα την κατάσταση στην Ουκρανία δημιουργώντας επικίνδυνη κλιμάκωση, που όλοι απεύχονται τα χειρότερα: Έναν ευρύτερο πόλεμο.

Απόδειξη η υπογραφή – δώρο στους εγκάθετους του Κιέβου, πριν αναχωρήσει για Χριστουγεννιάτικες διακοπές του προέδρου Ομπάμα της απόφασης του Κογκρέσου για αποστολή όπλων αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

Παραλείφθηκε όμως να ανακοινωθεί από τα Μέσα, η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα. Σ΄ αυτήν καταγγέλλονται συστηματικές παραβιάσεις της εκεχειρίας, με αδιάκριτο βομβαρδισμό από τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον κατοικιών στις περιοχές του Λουχάνσκ και Ντονιέτσκ.

Ήδη οι Βρυξέλες έχουν στείλει περισσότερα από 1.800 εκατομμύρια δολάρια ενίσχυση για να στηρίξουν τους νεοναζί εγκάθετους του Κιέβου, την ώρα που οι πολίτες της ΕΕ γνωρίζουν πιεστικά ελλείψεις για την αντιμετώπιση βασικών αναγκών τους λόγω της αυστηρής λιτότητας που τους έχει επιβληθεί.

Οι πλουτοκράτες της ΕΕ θυμίζουν ολοένα και περισσότερο τον Σκρουτζ, μόνο που δεν υπάρχουν ενδείξεις του όμορφου τέλους, της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» του Ντίκενς.

Καλές γιορτές!