Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τη μεταφορά σιτηρών δεν θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει εκτός κι αν εκπληρωθεί η συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών με τη Μόσχα προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

«Εάν όλα μείνουν ως έχουν, και απ’ ό,τι φαίνεται θα μείνουν, τότε θα είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε από το γεγονός ότι (η συμφωνία) δεν είναι πλέον λειτουργική», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε επίσκεψή του στο Ναϊρόμπι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι τον Ιούλιο προβλέπει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα βοηθήσουν τη Ρωσία να ξεπερνά τα όποια εμπόδια στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων για τρία χρόνια. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η συμφωνία δεν εκπληρώνεται.

Η συμφωνία ΟΗΕ-Ρωσίας επιτεύχθηκε παράλληλα με τη συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή από τη Μαύρη Θάλασσα τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Αυτό τον μήνα η Μόσχα συμφώνησε απρόθυμα στην παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για επιπλέον δύο μήνες, έως τις 17 Ιουλίου, αλλά δήλωσε ότι πρέπει να γίνει περισσότερη πρόοδος για την προώθηση των δικών της συμφερόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι λιγότερο από το 3% των σιτηρών που εξάγονται βάσει της συμφωνίας έχουν φθάσει στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης