Ως αιφνιδιαστικό και απροσδόκητο χαρακτηρίστηκε το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο χθες καθώς έγινε κάτω από υψίστη ασφάλεια και απόλυτη μυστικότητα. Παρά τις ευρέως διαδεδομένες εικασίες ότι ο κ. Μπάιντεν μπορεί να σχεδίαζε ένα ταξίδι στην Ουκρανία ενώ βρισκόταν στην Πολωνία, σύμφωνα με το ΒΒC η επίσκεψη εξέπληξε τους πάντες. 

Το ταξίδι προετοιμαζόταν μάλιστα μέρες, και επιβεβαιώθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή ενώ οι εμπλεκόμενες πλευρές και οι δύο δημοσιογράφοι που συνόδευσαν τον Αμερικανό Πρόεδρο κινήθηκαν και έδρασαν κάτω από απόλυτη μυστικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ταξίδι στο Κίεβο για τον Αμερικανό Πρόεδρο το οποίο θέλησε να πραγματοποιήσει αυτές τις ημέρες, κοντά στην επέτειο της ρωσικής εισβολής, ήταν μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και υποστήριξης στον ουκρανικό λαό. Αλλά και μια αποστολή άνευ προηγουμένου καθώς ναι μεν Αμερικανοί Πρόεδροι έχουν επισκεφθεί εμπόλεμες περιοχές, όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά αυτό γινόταν κάτω από ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας και με την παρουσία ισχυρών αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων. Το ταξίδι στο Κίεβο ήταν μια διαφορετική περίπτωση.

Όπως έχουμε δει να συμβαίνει ναι στο παρελθόν όταν πριν από κάποιους μήνες ταξίδεψαν μαζί στο Κίεβο οι Σολτς, Μακρόν, Ντράγκι, το ταξίδι προς το Κίεβο γίνεται με τρένο το οποίο ακολουθεί μια 10ωρη διαδρομή. Την ίδια διαδρομή προς το Κίεβο ακολούθησε χθες τα ξημερώματα ο Τζο Μπάιντεν προς το Κίεβο και από την ίδια διαδρομή επέστρεψε στην Πολωνία όπου τον περίμενε το Air Force One τη νύχτα.

Έτσι, ο Μπάιντεν ταξίδεψε 10 ώρες με το τρένο από την Πολωνία στο Κίεβο και τούμπαλιν, ενώ αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν κύκλους στα σύνορα Πολωνίας/Ουκρανίας, καθιστώντας τον πρώτο εν ενεργεία πρόεδρο που εισήλθε σε εμπόλεμη ζώνη χωρίς ενεργή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκοπός του αιφνιδιαστικού ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου στην ουκρανική πρωτεύουσα, το οποίο δεν είχε προαναγγελθεί αλλά εικαζόταν ότι θα γίνει, ήταν να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης των ΗΠΑ στην Ουκρανία ενόψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Και ενώ η συνήθης ομάδα δημοσιογράφων που συνοδεύει τον Αμερικανό πρόεδρο στα ταξίδια του στο εξωτερικό αποτελείται από 13 δημοσιογράφους, στη μυστική αυτή αποστολή περιορίστηκε σε έναν φωτογράφο και έναν δημοσιογράφο.

Η δημοσιογράφος, η Σαμπρίνα Σιντίκι από την Wall Street Journal, αποκάλυψε – μόλις της επέτρεψε ο Λευκός Οίκος να δημοσιεύσει λεπτομέρειες – ότι η ίδια και ο φωτογράφος κλήθηκαν στην κοινή βάση Andrews έξω από την Ουάσινγκτον στις 2:15 π.μ.. Τα τηλέφωνά τους μάλιστα κατασχέθηκαν – και τους επιστράφησαν όταν ο Μπάιντεν έφτασε τελικά στην ουκρανική πρωτεύουσα περίπου 24 ώρες αργότερα.

Με τρένο στο Air Force

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν το πρωί της Δευτέρας στο Κίεβο εν καιρώ πολέμου ξεκίνησε ουσιαστικά μέσα στη νύχτα σε ένα υπόστεγο στρατιωτικού αεροδρομίου έξω από την Ουάσιγκτον.

Στις 4:00 π.μ. (0900 GMT) της Κυριακής – εν αγνοία των μέσων ενημέρωσης, του πολιτικού κατεστημένου της Ουάσινγκτον και των Αμερικανών γενικότερα, ο 80χρονος Αμερικανός Πρόεδρος επιβιβάστηκε σε ένα Boeing 757 της Πολεμικής Αεροπορίας, γνωστό ως C-32.

Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, ο Μπάιντεν, μερικά μέλη του προσωπικού ασφαλείας, μια μικρή ιατρική ομάδα, στενοί σύμβουλοι και δύο δημοσιογράφοι που είχαν ορκιστεί να είναι εχέμυθοι, απογειώθηκαν με προορισμό μια εμπόλεμη ζώνη.

Πέταξαν για περίπου επτά ώρες από την Ουάσινγκτον προς την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας για ανεφοδιασμό. Και εδώ τα ρολά των παραθύρων έμειναν κατεβασμένα, ενώ κανείς δεν βγήκε από το αεροπλάνο.

Η επόμενη πτήση ήταν για την Πολωνία. Προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Rzeszow-Jasionka. Αυτό μπορεί να είναι ένα πολωνικό αεροδρόμιο, αλλά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει γίνει επίσης ένας διεθνής κόμβος για την προσπάθεια των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους Ουκρανούς, διοχετεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και πυρομαχικά.

Μέχρι αυτό το σημείο, η Σιντίκι και ο φωτογράφος, ο Έβαν Bούτσι του Associated Press, δεν είχαν δει τον ίδιο τον Μπάιντεν. Δεν τον είδαν ούτε στο αεροδρόμιο ούτε όταν μπήκαν σε μια αυτοκινητοπομπή με SUV.

Οι δημοσιογράφοι που ταξιδεύουν με τον Μπάιντεν συχνά επιβιβάζονται και εκείνοι σε αυτοκινητοπομπές, αλλά κάτι ήταν πολύ διαφορετικό σε αυτή: Δεν υπήρχαν σειρήνες ή οτιδήποτε άλλο που να δείχνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατευθυνόταν στο Przemysl Glowny – τον πολωνικό σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Ήταν ήδη 9:15 μ.μ. τοπική ώρα όταν σταμάτησαν στο τρένο. Οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να επιβιβαστούν, χωρίς ακόμη να δουν τον Μπάιντεν. Διανύοντας μια διαδρομή που έχει φέρει ανυπολόγιστες ποσότητες βοήθειας στην Ουκρανία και ανυπολόγιστους αριθμούς Ουκρανών πολιτών που διαφεύγουν από την άλλη πλευρά, το τρένο είχε περίπου οκτώ βαγόνια. Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες, είπε ο Siddiqui, ήταν βαριά οπλισμένοι άνδρες ασφαλείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης