Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει δημιουργήσει μια μικρή, μυστική ομάδα κορυφαίων συμμάχων και εκπροσώπων του αμυντικού κατεστημένου για να συζητήσουν τα μεταπολεμικά σχέδια για τη Γάζα, μετέδωσε το Channel 13 το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ομάδα διευθύνεται από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι και τον Υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και περιλαμβάνει εκπροσώπους από τις Άμυνας του Ισραήλ, τη Μοσάντ και τη Σιν Μπετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Μάικ Χέρτζογκ, συμμετείχε επίσης στις συναντήσεις, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία πρόσθεσε ότι η ομάδα έχει ήδη συναντηθεί τέσσερις φορές και αναμένεται να συναντηθεί ξανά αυτή την εβδομάδα.

Ανώτερος αξιωματούχος είπε στο Channel 13 ότι το Ισραήλ «ενημέρωσε τους Αμερικανούς για την ύπαρξη της ομάδας και είναι σημαντικό για την κυβέρνηση Μπάιντεν να παρουσιάσει η Ιερουσαλήμ ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα».

Η Ουάσιγκτον όντως πιέζει το Ισραήλ για ένα μεταπολεμικό σχέδιο και, σύμφωνα με αναφορές, ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του πολέμου, που πυροδοτήθηκε από τις φρικαλεότητες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τώρα στον τρίτο μήνα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισραήλ λέει ότι έχει δεσμευτεί να εξαλείψει τη Χαμάς για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να ανατρέψει την κυριαρχία του στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει μια απεριόριστη παρουσία ασφαλείας στη Γάζα και Ισραηλινοί αξιωματούχοι μίλησαν για την επιβολή μιας ζώνης ασφαλείας για να κρατήσουν τους κατοίκους της Γάζας μακριά από τα ισραηλινά σύνορα, ένα σχέδιο στο οποίο οι ΗΠΑ αντιτίθενται. Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκλείουν οποιοδήποτε ρόλο μιας μη μεταρρυθμισμένης Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία εκδιώχθηκε από τη Γάζα από τη Χαμάς το 2007, αλλά κυβερνά ημιαυτόνομες περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Εν τω μεταξύ, ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να ξανακαταλάβει τη Γάζα ή να συρρικνώσει περαιτέρω την ήδη μικρή του επικράτεια. Έχουν επανειλημμένα ζητήσει την τελική επιστροφή της διεθνώς αναγνωρισμένης Παλαιστινιακής Αρχής και την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με στόχο τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

Το Channel 13 είπε ότι τυχόν συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η ομάδα υπό την ηγεσία του Χανέγκμπι θα παρουσιαστούν επίσης στο γραφείο ασφαλείας.

Η έκθεση ανέφερε ότι ο Χανέγκμπι είπε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα ότι την επόμενη μέρα θα πρέπει να συμπεριλάβει τη συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ και την κατασκευή υποδομών σε συνεργασία μαζί τους για να αποφευχθεί ένας μελλοντικός πόλεμος».

Ο Ντέρμερ είπε στη συνάντηση, σύμφωνα με την έκθεση: «Πρέπει να υπάρξει μια ριζική αλλαγή στην Παλαιστινιακή Αρχή και το εκπαιδευτικό της σύστημα. Χωρίς αυτές τις πολιτιστικές αλλαγές, το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με έναν εχθρικό πληθυσμό».

Σειρήνες ήχησαν σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ

Μια προειδοποιητική σειρήνα για εισερχόμενες εκτοξεύσεις ρουκετών ήχησε κατά τη διάρκεια της νύχτας στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας Holit, Kerem Shalom και Sdeh Avraham. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Ισραηλινά πλήγματα έπληξαν νωρίς τη Δευτέρα την πόλη Χαν Γιουνίς, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ έκανε έναν μη επαληθευμένο ισχυρισμό ότι ανατίναξαν ένα σπίτι όπου Ισραηλινοί στρατιώτες έψαχναν για ένα φρεάτιο τούνελ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης