Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε άτυπη σύνοδος Υπουργών Πολιτισμού στο Νταβός τις παραμονές (20-22/01/2018) του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ με σκοπό να ενταχθεί ο προβληματισμός που αφορά την πολιτιστική κληρονομιά και την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος baucultur στους προβληματισμούς του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, όπως τόνισε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σουάμπ, στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου. Στην παρέμβασή του ο κος Σουάμπ στάθηκε στη σημασία του πολιτισμού όχι σαν κάτι θεωρητικό αλλά ως σημαντικό συστατικό της οικονομίας και του ευ ζην των πολιτών και δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ένταξη της συνόδου στις μελλοντικές διοργανώσεις του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ. Παράλληλα υπογραμμίστηκε από τους συμμετέχοντες ότι κρίνεται πλέον απαραίτητη η συμβολή του πολιτισμού στην διαμόρφωση των πολιτικοοικονομικών επιλογών σε μια στιγμή κομβική για το μέλλον της Ευρώπης και του πλανήτη.

Στη Σύνοδο, στην οποία συμμετείχε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου εκδόθηκε κοινή διακήρυξη με τίτλο «Συνδιάσκεψη του Νταβός 2018 προς μια ευρωπαϊκή θεώρηση του πολιτισμού όσον αφορά την ποιοτική δόμηση». Τα υπάρχοντα κτίρια αποτελούν μέρος του πολιτισμού που μας έχει κληροδοτηθεί από τις προηγούμενες γενιές, τόσο τα μνημεία όσο και εκείνα της καθημερινής αρχιτεκτονικής, που μορφώνουν τους δρόμους, απλές γειτονιές, αλλά και χωριά, στα οποία καταγράφονται οι αξίες και ο τρόπος ζωής των προγόνων μας, καθώς και τα τεχνικά και καλλιτεχνικά τους επιτεύγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι σύγχρονες προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες η Ευρώπη και ο κόσμος, μας επιβάλλουν να επαναστοχαστούμε πάνω στις βασικές αρχές και αξίες που θα διαμορφώσουν τον κόσμο στον οποίο επιθυμούμε να κατοικήσουμε, να ζήσουμε, να δουλέψουμε, να κοινωνικοποιηθούμε. Όπως για όλο τον κόσμο, έτσι και για την Ελλάδα, ο πολιτισμός του αειφόρου δομημένου περιβάλλοντος (baukultur) παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των πόλεων και των χωριών μας» σημείωσε στην ομιλία της η κα Κονιόρδου. «Η αρμονική και δημιουργική σύνδεση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω όχι μόνο των μνημείων αλλά και των απλών – μα θαυμάσιων στην πολυμορφία τους – κατοικιών, και του εξαιρετικού τοπίου, με τις σύγχρονες ανάγκες και κτήρια, ειδικά υπό την απαιτητική νέα πραγματικότητα, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα» ανέφερε.

Στη χώρα μας το δομημένο περιβάλλον έχει «διαμορφωθεί από τη συνύπαρξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη ανάπτυξη των πόλεων και των αγροτικών περιοχών» πρόσθεσε η ίδια. «Αυτή η ανάπτυξη που επηρεάστηκε από ιστορικά γεγονότα, από σεισμούς μέχρι πολέμους, από την τουριστική ανάπτυξη, τις αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες (πολιτικούς και οικονομικούς), εξακολουθεί να υπάρχει έως και σήμερα. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, κάποιες φορές, ήταν η έλλειψη οργανωμένου σχεδιασμού των πόλεων μας, με αντίκτυπο στα μνημεία μας και τα ιστορικά μας κέντρα. Αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μια ολιστική προσέγγιση και ένα πλαίσιο, που θα είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένης επιστημονικής έρευνας και κοινωνικού διαλόγου, ούτως ώστε να αναπτύξουμε την έννοια του αειφόρου δομημένου περιβάλλοντος στις κοινωνίες μας, στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και ειδικά τη νεότερη γενιά».

Η Υπουργός Πολιτισμού παρενέβη στη Διάσκεψη με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, αναφορικά με την προστασία και ανάδειξη του τοπίου, το οποίο αποτελεί το ευρύτερο πολιτιστικό περιβάλλον της ζωής μας. «Ο πολιτισμός είναι πυξίδα που μας οδηγεί στο να υλοποιήσουμε τις έννοιες και τις ιδέες που διαμορφώνουν τη ζωή των πολιτών, όπως και η έννοια του Baukultur, του αειφόρου δομημένου περιβάλλοντος. Ο κόσμος της ύλης και η επικράτηση των επιταγών του κέρδους έχει επηρεάσει τη σκέψη μας, τις επιλογές και το πώς αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον. Για να αλλάξουμε, χρειάζεται πρώτα να αλλάξουμε τρόπο σκέψης με νέες αξίες, νέες έννοιες, ιδέες και προτεραιότητες που έχουν στόχο το κοινό καλό και την ευζωία των ανθρώπων» υπογράμμισε η κα Κονιόρδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, με παραδείγματα αναφέρθηκε στις επεμβάσεις που γίνονται από το ΥΠΠΟΑ σε γειτονιές όπως «η Αυλή των Θαυμάτων» στην Πλάκα, όπου η αποκατάσταση των απλών, λαϊκών κτιρίων που είχαν εγκαταλειφθεί και η αξιοποίησή των ως μουσείου Λαϊκής Τέχνης θα προσδώσει πολιτιστικό ενδιαφέρον μέσα από ένα «πάντρεμα» της ιστορίας, της δυναμικής συνύπαρξης των αρχαίων και βυζαντινών μνημείων του συγκεκριμένου χώρου, με τη σύγχρονη ιστορία, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν επίσης, ο Διευθυντής του Γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Βαγγέλης Πολίτης-Στεργίου και η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Ευγενία Γατοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης