«Για να ξεπεράσει κρίσεις όπως την ελληνική, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναζητήσει μία κοινή γλώσσα, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Donald Tusk, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, η οποία αναλαμβάνει από την Παρασκευή την προεδρία της Ε.Ε..

«Το χειρότερο στη σημερινή κατάσταση είναι στην πραγματικότητα η κρίση εμπιστοσύνης, που προέρχεται από το γεγονός ότι πολύ λίγοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται σήμερα την Ευρώπη ως ένα μεγάλο σύνολο», εξηγεί ο κ. Tusk.

«Οφείλουμε, στην Ευρώπη, να αναζητήσουμε μία κοινή γλώσσα, παρά να προσπαθούμε να επιβάλουμε τα ιδιαίτερα συμφέροντά μας υπό μορφή συνθημάτων», προσθέτει.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας καλεί τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «αναπτύξουν ένα στρατηγικό όραμα που χρειάζεται θάρρος και φαντασία, διότι στο κέντρο αυτού του οράματος υπάρχει η πεποίθηση για την ύπαρξη κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος».

«Για τον λόγο αυτόν, οφείλουμε να απαρνηθούμε εν μέρει τα εθνικά μας συμφέροντα», επισημαίνει ο κ. Tusk.

Παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση του νέου πακέτου λιτότητας χθες από το ελληνικό κοινοβούλιο και διαβεβαιώνει τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για την πολύ υψηλή εκτίμηση που τρέφει για τις προσπάθειές του. «Η αποφασιστικότητά του είναι ειλικρινής, εργάζεται υπό δραματικές συνθήκες. Οφείλουμε να βοηθήσουμε τον Παπανδρέου», υπογραμμίζει.

Ωστόσο, εμφανίζεται προβληματισμένος για τη μερική αμφισβήτηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Για εκατομμύρια Ευρωπαίους, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάνω απ’ όλα η δυνατότητα της ελεύθερης κυκλοφορίας… η ιδέα του Σένγκε , δηλαδή μίας Ένωσης χωρίς εσωτερικά σύνορα, είναι μία από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης», αναφέρει.

Καταλήγει δε ο κ. Tusk: «Πολλοί έχουν ξεχάσει ότι η Ευρώπη παραμένει ένα υπόδειγμα που παρακολουθεί ολόκληρος ο κόσμος, ένας στόχος που οι άλλοι ονειρεύονται. Μόνο οι Ευρωπαίοι έχουν σταματήσει να το βλέπουν αυτό».

Διαδεχόμενη την Ουγγαρία, η Πολωνία είναι η τέταρτη πρώην κομμουνιστική χώρα, που αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε., μετά την Τσεχική Δημοκρατία το 2009 και τη Σλοβενία το 2008.