Ο Mεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κάλεσε εκ νέου χθες Παρασκευή την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια για να συμβάλλει στην αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης, μετά τον θάνατο 39 μεταναστών σε κέντρο κράτησης στη Σιουδάδ Χουάρες όπου ξέσπασε πυρκαγιά.

Οι Αμερικανοί, είπε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ, θέλουν να επιλύουν «κοινωνικά προβλήματα απλά και μόνο με τη χρήση ισχύος, χωρίς να ασχολούνται με τα αίτια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά, προτού μεταβεί στη Σιουδάδ Χουάρες, στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ.

Υπενθύμισε ότι η δική του κυβέρνηση διέθεσε 100 εκατομμύρια δολάρια για κοινωνικά προγράμματα στο Ελ Σαλβαδόρ, στην Ονδούρα και στη Γουατεμάλα, κάτι που συνέβαλε όπως είπε να μειωθούν οι αναχωρήσεις μεταναστών για τις ΗΠΑ.

Πρόσθεσε πως ζητάει συνεχώς η Ουάσιγκτον να επενδύσει και εκείνη, μάταια: «Ούτε με τον πρόεδρο (Ντόναλντ) Τραμπ επιτύχαμε αυτόν τον στόχο, ούτε τώρα με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός του μεξικανικού κράτους αναγνώρισε πάντως ότι το πρόγραμμα για να εκδίδονται προσωρινές θεωρήσεις διαβατηρίων που εφάρμοσε η κυβέρνηση επέτρεψε να μειωθούν «σημαντικά» οι μεταναστευτικές ροές.

Οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν πέντε συλλήψεις στην έρευνα που διενεργούν για «ανθρωποκτονία» κατά συρροή μετά τον θάνατο 39 μεταναστών σε ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης στη Χουάρες.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε όταν τουλάχιστον ένας μετανάστης έβαλε φωτιά σε στρώματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απέλασή του.

Το προσωπικό στο κέντρο, δημόσιοι λειτουργοί και ιδιωτικοί φύλακες, έμεινε άπραγο, δεν άνοιξε το κλειδωμένο κελί όπου βρίσκονταν οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ήταν δεκαοκτώ υπήκοοι της Γουατεμάλας, επτά του Ελ Σαλβαδόρ, ισάριθμοι της Βενεζουέλας, έξι της Ονδούρας και ένας της Κολομβίας. Άλλοι 27 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης