του Κώστα Μπετινάκη
Έντονα έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν πληροφορίες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σχεδιάζει να μοιρασθεί στην επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τις ιδέες του για την επίλυση του Παλαιστινιακού.
Ως τώρα ήταν σίγουρο πως το πρόβλημα «Συρία», θα αποτελούσε το κύριο θέμα των συνομιλιών της συνάντησης, αλλά και οι απειλές να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.
Παρ΄όλο που δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για τι ακριβώς θα συζητηθεί στην συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας, υπάρχουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών που προϊδεάζουν.
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε (23-24 Ιουνίου) ρωσικά μαχητικά άρχισαν τις ενέργειες υποστήριξης στις κινήσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων για την ανακατάληψη περιοχών νότια της Δαμασκού.
Επίσης οι Ρώσοι πιέζουν τόσο το Ιράν όσο και τους Χεσμπολά να κρατηθούν μακριά από τη νότια Συρία, ώστε να αποτραπούν νέες αεροπορικές επιδρομές από το Ισραήλ, το οποίο πάντως εξακολουθεί να ενισχύει με στρατιωτικό αλλά και ιατρικό υλικό ορισμένες αντικαθεστωτικές ανταρτικές ομάδες της Συρίας.
Σ΄ αυτές συμπεριλαμβάνεται και η χαρακτηρισμένη ως ‘τρομοκρατική’ al-Nusra, με την πρόφαση ότι «εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Οι Ισραηλινοί επ΄ουδενί θα επιτρέψουν την παρουσία Ιρανών ή Χεσμπολά στην περιοχή κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν.
Για το ταξίδι που πραγματοποίησε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Abdullah II στην Ουάσινγκτον, διέρρευσε ότι στις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Τραμπ και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, ήταν οι εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας και το απόρρητο σχέδιο Τραμπ για την επίλυση του Παλαιστινιακού.

Ελάχιστοι από τους συνεργάτες του προέδρου των ΗΠΑ, όπως οι  Jared Kushner, Jason Greenblatt και David Friedman, έχουν ενημερωθεί για το σχέδιο αυτό, λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις επόμενες εβδομάδες.
Οι Kushner και Greenblatt, μόλις επέστρεψαν στην Ουάσινγκτον από ταξίδι τους στη Μέση Ανατολή, όπου είχαν συνομιλίες με «παίκτες- κλειδιά», όχι όμως και Παλαιστίνιους οι οποίοι εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και την εκεί μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας.
Στην προσπάθεια συμμετέχει κι η Αίγυπτος η οποία προωθεί συνομιλίες του Ισραήλ με την Χαμάς για να πραγματοποιηθεί η επιδιωκόμενη εδώ και πάρα πολύ καιρό μεταξύ τους κατάπαυση του πυρός.
Στοιχεία της προωθούμενης συμφωνίας περιλαμβάνουν και την επιστροφή των φυλακισμένων Ισραηλινών από τη Γάζα, την άρση μέρους του αποκλεισμού της Λωρίδας και την αρχή της δημιουργίας αεροδρομίου και λιμανιού εκεί.
Η Αίγυπτος επίσης παρέτεινε το άνοιγμα της διάβασης στη Ράφα ως τις 25 Αυγούστου.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση προωθεί με διπλωματικές έντονες ενέργειες αυτή την προσπάθεια και υπό την πίεσή της η Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησε σε συνομιλίες συμφιλίωσης ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φατάχ, πληρώνοντας και τους χρωστούμενους μισθούς σε υπαλλήλους της στη Γάζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε ο Kushner στην παλαιστινιακή εφημερίδα ‘al-Quds΄ η σχεδιαζόμενη από τον Τραμπ «συμφωνία του αιώνα», θα έχει και «οικονομικές διαστάσεις ώστε να μπορέσει να συντηρηθεί το υπό δημιουργία παλαιστινιακό κράτος και να απολαύσουν οι επερχόμενες γενιές προοπτική για καλύτερη ζωή».

Παρ΄όλο που ακόμη οι διαρροές για τα σχέδια Τραμπ είναι φειδωλές, όπως επισημαίνει ο ειδικευμένος σε θέματα Μέσης ανατολής δημοσιογράφος Walter Patrick “Pat” Lang (απόστρατος αξιωματικός της αμερικανικής αντικατασκοπίας) , μέρος της προσπάθειας θα είναι να πεισθούν οι Παλαιστίνιοι να αποδεχθούν ως πρωτεύουσά τους την Abu Dis αντί της ανατολικής Ιερουσαλήμ, εγκαταλείποντας την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ στα χέρια των Ισραηλινών.
Επίσης, μέρος της διαχείρισης του Ιερού Ναού του Θεού, (Temple Mount ή Haram esh-Sharif για τους Μουσουλμάνους) θα δοθεί στους Σαουδάραβες. Κάτι που ήδη έχει προκαλέσει έντονες αντιρρήσεις στην Ιορδανία.
Επειδή η ειρηνευτική συμφωνία Ιορδανίας –Ισραήλ, προβλέπει οι Χασεμίτες να διατηρήσουν την διαχείριση του Temple Mount σε αντάλλαγμα να διατηρήσει το Ισραήλ τον έλεγχο της Κοιλάδας του Ιορδάνη.
Με δεδομένη την προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να επιτύχει «μεγάλες συμφωνίες» (όπως εκείνη με τη Βόρεια Κορέα), αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η νέα διπλωματική προσπάθεια που εξυφαίνεται μετά την έκρηξη της κρίσης για την Ιερουσαλήμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης