Σύνταξη – Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Η θεώρηση των εκλογών ως διαγωνισμού για τη σταθερότητα υπογραμμίζει επίσης τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Καταρχήν, υπάρχουν οι προσωπικές νομικές εκκρεμότητες του Trump, οι οποίες σίγουρα θα τραβήξουν περισσότερη προσοχή, καθώς ξεκινούν οι ποινικές δίκες του πρώην προέδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από εκεί και πέρα, οι πολιτικές θέσεις του Trump, όπως οι δεσμεύσεις του να δημιουργήσει τεράστια στρατόπεδα εγκλεισμού και να απελάσει εκατομμύρια μη εξουσιοδοτημένους μετανάστες – συμπεριλαμβανομένων πολλών που ζουν στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες – δεν ακούγονται ως σταθερότητα για πολλούς ψηφοφόρους.

Ο Trump πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις πιο ακραίες προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών συμμάχων του να αναστρέψουν δεκαετίες κοινωνικής αλλαγής στις ΗΠΑ, κινήσεις που θα μπορούσαν εύκολα να φαίνονται χαοτικές και απειλητικές για ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα προέρχεται από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα, το οποίο αποφάσισε ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα που δημιουργούνται από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι παιδιά – σύμφωνα με τον κρατικό νόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα αγέννητα παιδιά είναι παιδιά», σύμφωνα με το νόμο της πολιτείας αποφάνθηκε το δικαστήριο. Ο ανώτατος δικαστής του δικαστηρίου, Tom Parker, προχώρησε περαιτέρω σε μια ξεχωριστή γνώμη που συνδέει ρητά την απόφαση με τη θεολογία κατά των αμβλώσεων.

«Ακόμη και πριν από τη γέννηση, όλα τα ανθρώπινα όντα έχουν την εικόνα του Θεού και η ζωή τους δεν μπορεί να καταστραφεί χωρίς να εξαφανιστεί η δόξα του», έγραψε ο Parker.

Την περασμένη Τετάρτη, πέντε ημέρες μετά την απόφαση, το σύστημα υγείας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης. «Πρέπει να αξιολογήσουμε το ενδεχόμενο οι ασθενείς και οι γιατροί μας να αντιμετωπίσουν δυνητικά ποινικές διώξεις ή να υποστούν άλλες νομικές συνέπειες για την τήρηση των προτύπων περίθαλψης για I.V.F. θεραπείες», ανέφερε το σύστημα του νοσοκομείου σε δήλωση του.

Ακόμη και πριν από αυτή την ανακοίνωση, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποιούσαν για την αναστάτωση που θα μπορούσε να προκαλέσει η απόφαση. «Αυτό είναι ακριβώς το είδος του χάους που περιμέναμε όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τον Roe εναντίον Wade και άνοιξε το δρόμο στους πολιτικούς να υπαγορεύσουν μερικές από τις πιο προσωπικές αποφάσεις που μπορούν να πάρουν οι οικογένειες», είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre.

Ο Trump έσπευσε βέβαια να διαχωρίσει την θέση του δηλώνοντας ότι: «θα πρέπει να βοηθούμε τους Αμερικανούς να αποκτούν περισσότερα παιδιά και όχι να τους εμποδίζουμε»

Για πολλούς Δημοκρατικούς, η εικόνα του Trump ως υποψηφίου σταθερότητας είναι τρομακτική. Ρωτούν: «πως μπορούν οι ψηφοφόροι να το εξισορροπήσουν με το ρεκόρ των τεσσάρων χρόνων στην εξουσία του και, ειδικά, με το τελευταίο γεγονός εκείνης της εποχής, την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 202»;

Όμως οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι – το είδος που καθορίζει ποια πλευρά κερδίζει τις εκλογές – τείνουν να είναι άνθρωποι που δίνουν πολύ λίγη προσοχή στις ειδήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούνται αμφιταλαντευόμενοι ψηφοφόροι. Η μερίδα του λέοντος από αυτούς δεν έχουν ισχυρές κομματικές πεποιθήσεις ή συνεπείς ιδεολογίες και δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την πολιτική. Είναι «ψηφοφόροι με χαμηλή πληροφόρηση», στην ορολογία των πολιτικών εκστρατειών.

Μέσα στη βοή του σύγχρονου περιβάλλοντος των μέσων ενημέρωσης, πολλά γεγονότα – ακόμη και τίτλοι που μπορεί να φαίνονται ανεξίτηλοι σε όσους παρακολουθούν τις τρέχουσες εξελίξεις – απλά περνούν απαρατήρητα από ένα μεγάλο μερίδιο του πληθυσμού. Το πέρασμα του χρόνου αμβλύνει περαιτέρω τις αναμνήσεις του ποιος έκανε τι σε ποιον. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η φήμη των περισσότερων προέδρων βελτιώνεται μετά την αποχώρησή τους από το αξίωμα: Σε αντίθεση με τον Σαίξπηρ, το κακό που κάνουν οι άνθρωποι «ενταφιάζεται συχνά μαζί με τα οστά τους»

Αντί για δημόσια γεγονότα, αυτό που θυμούνται πολλοί ψηφοφόροι είναι πώς άλλαξε η ζωή τους κατά τη διάρκεια μιας προεδρικής θητείας. Στην περίπτωση του Trump, τα τέσσερα χρόνια της θητείας του – τουλάχιστον μέχρι το χτύπημα της πανδημίας του COVID – συνέπεσαν με μια περίοδο αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων για τις περισσότερες οικογένειες.

Για πολλούς ψηφοφόρους, αυτή η ανάμνηση της οικονομικής ευημερίας έχει βοηθήσει να καλλιεργηθεί μια εικόνα της εποχής Trump, ως μια πιο σταθερή εποχή από το θυελλώδες παρόν. Όμως σε θέματα όπως η άμβλωση, οι ψηφοφόροι βλέπουν τους Ρεπουμπλικάνους ως εξτρεμιστές.

Οι φετινές εκλογές θα μπορούσαν να αναδείξουν ποια από αυτές τις εικόνες αποδεικνύεται πιο ισχυρή για τη μικρή ομάδα ψηφοφόρων με χαμηλή πληροφόρηση που είναι πιθανό να καθορίσουν το αποτέλεσμα.

Πηγή: Los Angeles Times

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης