Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε αρχαίους φεουδαρχικούς νόμους για να συλλέξει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τους θανάτους χιλιάδων Βρετανών τα οποία προορίζονταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, για να αναβαθμίσει την αυτοκρατορία του στην ακίνητη περιουσία του, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση-βόμβα από την Guardian αυτή την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βασιλιάς φέρεται να διεκδικεί και να επωφελείται για χρόνια από περιουσιακά στοιχεία γνωστά ως «bona vacantia», τα οποία ανήκουν σε άτομα που πέθαναν χωρίς διαθήκη ή γνωστούς συγγενείς, προκειμένου να αναβαθμίσει εμπορικά ακίνητα προς ενοικίαση, ανέφερε το πρακτορείο.

Τα τελευταία 10 χρόνια, ο μονάρχης φέρεται να έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια από τα ταμεία – παρά τις δεσμεύσεις να δωρίσει όλα τα έσοδα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ωστόσο, έγγραφα που έλαβε η Guardian από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, την εκτεταμένη γη και την περιουσία του Καρόλου που κληρονόμησε από την αείμνηστη Ελισάβετ Β’ , αποκαλύπτουν ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται κρυφά για την ανακαίνιση των ακινήτων που νοικιάζει για κέρδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη μεσαιωνική πρακτική της «bona vacantia» ή «κενών αγαθών», το δουκάτο του βασιλιά κληρονομεί κεφάλαια από εκείνους των οποίων η τελευταία γνωστή διεύθυνση ανήκε στην κομητεία Lancashire Palatine και κυβερνούσε για αιώνες ένας δούκας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian.

Το δουκάτο αποκτά επίσης περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε εταιρείες όταν διαλύονται.

Στο πλαίσιο του συστήματος λειτουργεί και το Δουκάτο της Κορνουάλης, το οποίο έχει περάσει στον πρίγκιπα Γουίλιαμ από την ανάληψη του Καρόλου.

Τα δύο δουκάτα λειτουργούν ως αυτοκρατορίες ακίνητης περιουσίας, ελέγχοντας γεωργικές εκτάσεις, ξενοδοχεία, κάστρα, γραφεία, αποθήκες, επιχειρήσεις και μερικά από τα ελίτ ακίνητα του Λονδίνου.

Κανένα από τα δύο δουκάτο δεν πληρώνει εταιρικό φόρο ή φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, παρά το γεγονός ότι δημιούργησε περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες έξι δεκαετίες.

Ενώ τα χρήματα προορίζονται να πάνε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, μόνο το 15% των χρημάτων έχει κατευθυνθεί εκεί τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με έγγραφα που εξετάστηκαν από την Guardian.

Ο κανόνας επεκτάθηκε τον Μάιο του 2020, είπαν πηγές, όταν εισήχθη η πολιτική με την κωδική ονομασία «SA9», που αναγνωρίζει ότι η δαπάνη των χρημάτων με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «συμπτωματικό» όφελος για το ιδιωτικό πορτοφόλι, το προσωπικό εισόδημα του βασιλιά. Η SA9 περιγράφει για ποιον σκοπό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα «bona vacantia»,  συμπεριλαμβανομένου του «δημόσιου καλού» για την επισκευή και την προστασία των ιδιοκτησιών του δουκάτου που θεωρούνται «περιουσιακό στοιχείο κληρονομιάς» ή κτίρια «τοπικής ιστορικής σημασίας».

Κάστρο Λάνκαστερ: Το Δουκάτο του Λάνκαστερ περιήλθε στην κυριότητα του Καρόλου μετά το θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Η Guardian διαπίστωσε ότι επιτρεπόταν στο δουκάτο να καταναλώσει τα «bona vacantia» κέρδη για το περίπου μισό του χαρτοφυλακίου ακινήτων του, για ορισμένες επισκευές, όπως ανακαίνιση τοίχων, θεμελίων, δαπέδων και καμινάδων, καθώς και ηλεκτρολογικές και μονωτικές εργασίες.

Ανάμεσα στα ακίνητα που αναφέρονται στα ντοκουμέντα που διέρρευσαν είναι αστικά σπίτια, ενοικιάσεις διακοπών, εξοχικές κατοικίες και αχυρώνες, συμπεριλαμβανομένου ενός που χρησιμοποιείται για κυνήγι φασιανού και πέρδικας.

«Ο βασιλιάς επιβεβαίωσε εκ νέου ότι τα χρήματα από το bona vacantia δεν θα πρέπει να ωφελούν το ιδιωτικό πορτοφόλι, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων, την προστασία της βιωσιμότητας και της βιοποικιλότητας της γης και τη διατήρηση των δημόσιων και ιστορικών περιουσιών στα κτήματα του Δουκάτου του Λάνκαστερ», είπε ένας εκπρόσωπος στο πρακτορείο.

«Αυτό περιλαμβάνει την αποκατάσταση και επισκευή κτιρίων που πληρούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να προστατευθούν και να διατηρηθούν για τις μελλοντικές γενιές».

Ο Κάρολος έχει καρπωθεί τα οφέλη αυτής της αρχαίας πρακτικής, με τα ενοικιαζόμενα ακίνητά του να γίνονται πιο κερδοφόρα, συγκεντρώνοντας δεκάδες εκατομμύρια κέρδη κάθε χρόνο – τα έσοδα του Μπάκιγχαμ τα Ανάκτορα έχουν χαρακτηρίσει «ιδιωτικά».

Η Guardian βρήκε δεκάδες παραδείγματα Βρετανών των οποίων τα χρήματα καταβροχθίστηκαν από τον βασιλιά Κάρολο σύμφωνα με τον αρχαϊκό νόμο.

Πολλοί από τους φίλους τους χαρακτήρισαν την χρήση «αηδιαστική», με έναν να λέει ότι ο αποθανών τους φίλος «θα έφερνε βόλτες στον τάφο του, αν το ήξερε».

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αρνήθηκαν να σχολιάσουν στην εφημερίδα σχετικά με την έκθεση της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης