Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα την πολωνική ηγεσία και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πάνε στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας για συνομιλίες σχετικά με τους συνεχείς αποκλεισμούς δρόμων και συνοριακών περασμάτων από Πολωνούς αγρότες, που οργισμένοι διαμαρτύρονται για αυτό που καταγγέλλουν ως αθέμιτο ανταγωνισμό από το Κίεβο.

Την Τρίτη οι Πολωνοί αγρότες διοργάνωσαν μια μεγάλη ημέρα κινητοποιήσεων, στήνοντας μπλόκα σε όλο σχεδόν το μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, προκαλώντας την οργή του Κιέβου, σε μια κλιμάκωση από προηγούμενες κινητοποιήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βαρσοβία αποτελεί πιστό υποστηρικτή του Κιέβου στη μάχη του να απωθήσει μια πλήρους εμβέλειας ρωσική εισβολή που ξεκίνησε το 2022, όμως οι κινητοποιήσεις των αγροτών που διαμαρτύρονται για αθέμιτο ανταγωνισμό προκαλεί ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις.

«Είχαμε μεγάλη παρανόηση μεταξύ μας. Δεν θα πρέπει να ταπεινώνουμε ο ένας τον άλλο, δεν θα πρέπει να ταπεινώνουμε ούτε τους Ουκρανούς ούτε τους Πολωνούς αγρότες. Χρειαζόμαστε ενότητα. Χρειαζόμαστε λύσεις, μεταξύ μας, η Ουκρανία και η Πολωνία και σε επίπεδο ολόκληρης της Ευρώπης», επισήμανε σε μια ανακοίνωση ο Ζελένσκι.

Προς το παρόν τα γραφεία του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου Αντρέι Ντούντα δεν έχουν σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε πως η Ουκρανία δεν θα αποδεχθεί την εμφάνιση συνθημάτων υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στις διαδηλώσεις, όπως έγινε χθες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης