Γιατροί στη Γάζα λένε πως ασθενείς που φτάνουν στα νοσοκομεία παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενειών που προκαλούνται από τον συνωστισμό και τις ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής έπειτα από τη φυγή τουλάχιστον 1,4 εκατ. ανθρώπων από τα σπίτια τους προς προσωρινά καταλύματα, υπό τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς που έχουν σημειωθεί ποτέ σε αυτή την περιοχή.

Υπηρεσίες αρωγής έχουν προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη για το ενδεχόμενο υγειονομικής κρίσης στον μικροσκοπικό πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό αποκλεισμό από το Ισραήλ, το οποίο έχει διακόψει την παροχή ηλεκτρισμού, καθαρού νερού και καυσίμων, με μόνο μικρές αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ που μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα να εισέρχονται εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο συνωστισμός αμάχων και το γεγονός πως τα περισσότερα σχολεία που χρησιμοποιούνται ως καταλύματα στεγάζουν πολλούς ανθρώπους, δημιουργούν το έδαφος για μια εξάπλωση ασθενειών», δήλωσε ο Νάχεντ Αμπού Τααέμα, γιατρός δημόσιας υγείας στο Νοσοκομείο Νάσερ, στο Χαν Γιουνίς.

Οι παλαιστινιακές αρχές λένε πως σχεδόν 5.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα και πλήγματα πυροβολικού που ακολούθησαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς, που εισέβαλαν στο Ισραήλ σκοτώνοντας πάνω από 1.400 ανθρώπους και παίρνοντας τουλάχιστον 200 ομήρους.

Το Ισραήλ είπε στους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς τον νότο, όμως τα πλήγματά του ισοπέδωσαν περιοχές σε όλη την έκταση του Θύλακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τα νοσοκομεία να βλέπουν τα καύσιμα που τροφοδοτούν τις γεννήτριές τους να τελειώνουν, οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει πως κρίσιμες υποδομές, όπως οι θερμοκοιτίδες για τα νεογέννητα, κινδυνεύουν να σταματήσουν.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς δήλωσε πως 40 ιατρικά κέντρα ανέστειλαν τη λειτουργία τους την ώρα που οι βομβαρδισμοί και οι εκτοπισμοί αυξάνουν την πίεση στο σύστημα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως το ένα τρίτο των νοσοκομείων στη Γάζα δεν λειτουργεί. «Πέφτουμε στα γόνατα ζητώντας συνεχή, αυξημένη, προστατευμένη ανθρωπιστική επιχείρηση», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής διεύθυνσης εκτάκτων καταστάσεων Ρικ Μπρέναν.

Το ιδιωτικό Ινδονησιακό Νοσοκομείο, το μεγαλύτερο στη βόρεια Γάζα, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, πως κατέβασε τον διακόπτη σε όλα τα τμήματά του εκτός από τα πλέον ζωτικής σημασίας, όπως είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το μοναδικό άλλο νοσοκομείο που εξακολουθεί να εξυπηρετεί ασθενείς στη βόρεια Γάζα, το Νοσοκομείο Μπέιτ Χανούν, σταμάτησε τη λειτουργία του εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών της πόλης, δήλωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

«Αν το νοσοκομείο δεν εξασφαλίσει καύσιμα, θα είναι η θανατική ποινή για τους ασθενείς στη βόρεια Γάζα», δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου, Άτεφ αλ-Καχλούτ.

«Τα παιδιά είναι όλα άρρωστα»

Στα προσωρινά καταλύματα όπου οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι συνωστίζονται μαζί με τις οικογένειές τους, ελπίζοντας ότι θα είναι ασφαλείς από τις βόμβες, ο κόσμος αρχίζει να υποφέρει από στομαχικές διαταραχές, πνευμονικές λοιμώξεις και εξανθήματα, δήλωσε ο Αμπού Τααέμα του Νοσοκομείου Νάσερ.

«Κάνει ζέστη στο αντίσκηνο κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο και υπάρχουν έντομα και μύγες… Τη νύχτα κάνει κρύο και δεν υπάρχουν αρκετές κουβέρτες για όλους. Τα παιδιά είναι όλα άρρωστα. Μερικά βήχουν, μερικών οι μύτες τρέχουν, μερικά έχουν πυρετό τη νύχτα», δήλωσε η Σοτζούντ Νατζμ, μια γυναίκα που μένει σε κατάλυμα του ΟΗΕ.

Έφυγε από το σπίτι της στην πόλη τη Γάζας μαζί με τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους και ζουν σε ένα αντίσκηνο επί εννέα ημέρες, χωρίς να μπορούν να κάνουν μπάνιο.

Σε ένα φαρμακείο, ο ιδιοκτήτης είπε πως δεν έχουν μείνει πολλά αποθέματα. Ο κόσμος αποθήκευσε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι τα σκευάσματα για χρόνιες ασθένειες θα τελειώσουν.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ένα βενζινάδικο με ηλιακά πάνελ για να φορτίσουν τα κινητά τους, αλλά αυτό επλήγη σε αεροπορική επιδρομή στη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί άνθρωποι, δήλωσε ένας γείτονας, ο Αμπντάλα Αμπού αλ-Άτα.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε δεκάδες μαχητές της Χαμάς σε πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας, σε έναν από τους πιο έντονους βομβαρδισμούς αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, όμως θα πάρει χρόνο για να επιτύχει τον σκοπό του να καταστρέψει την ένοπλη οργάνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης