Ο πόλεμος για την εξουσία ανάμεσα στους στρατιωτικούς και τους παραστρατιωτικούς στο Σουδάν εκτόπισε πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες στο εσωτερικό της αφρικανικής χώρας από τη 15η Απριλίου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

Άλλοι 319.000 άνθρωποι κατέφυγαν σε άλλες χώρες. Η Αίγυπτος, βόρειος γείτονας του Σουδάν, έχει υποδεχθεί τους περισσότερους (πάνω από 132.000), στο Τσαντ, με το οποίο γειτονεύει το πολύπαθο Νταρφούρ, έχουν καταγραφεί κάπου 80.000 αφίξεις, ενώ στο Νότιο Σουδάν καταμετρώνται 69.000 πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύγκρουση που σιγόβραζε ανάμεσα στον επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τον αρχηγό των επίφοβων παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, μετατράπηκε σε ένοπλη σύρραξη στα μέσα του Απριλίου.

Οι δύο στρατηγοί είχαν προχωρήσει μαζί στο πραξικόπημα του 2021, όταν έβαλαν τέλος στην σύντομη παρένθεση της διαδικασίας μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία. Αφορμή της διένεξης ανάμεσά τους το τελευταίο διάστημα που οδήγησε στο ξέσπασμα του πολέμου ήταν οι όροι της ενσωμάτωσης των ΔΤΥ στον τακτικό στρατό.

Ήδη προτού ξεσπάσει αυτή η σύρραξη, στο Σουδάν των 46 εκατομμυρίων κατοίκων, μια από τις φτωχότερες και πιο ασταθείς πολιτικά χώρες του κόσμου, υπήρχαν 3,7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι εξαιτίας παρελθουσών συγκρούσεων. Η κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα για τους άμαχους, καθώς η πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες είναι από δύσκολη ως αδύνατη σε μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται παρότι στη θεωρία οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να παύσουν πυρ και να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης