Κατόπιν ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η Σλοβενία, η Αλγερία, η Γουιάνα, η Σιέρα Λεόνε και η Νότια Κορέα εξασφάλισαν μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2024-2025.

Θα αντικαταστήσουν στο Σ.Α. την Αλβανία, τη Βραζιλία, την Γκαμπόν, την Γκάνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο όργανο του ΟΗΕ που μπορεί να λάβει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις όπως η επιβολή κυρώσεων και η εξουσιοδότηση χρήσης βίας. Έχει πέντε μόνιμα μέλη με δικαίωμα βέτο: την Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα υπόλοιπα 10 εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση και οι θέσεις κατανέμονται με συγκεκριμένη εκπροσώπηση ανά γεωγραφική ζώνη.

Η ψηφοφορία είναι μυστική και οι υποψήφιες χώρες πρέπει να εξασφαλίσουν την υποστήριξη από τα 2/3 των μελών της Γενικής Συνέλευσης, δηλαδή τουλάχιστον 128 ψήφους.

Η Γουιάνα έλαβε 191 ψήφους, η Σιέρα Λεόνε 188, η Αλγερία 184 και η Νότια Κορέα 180. Την εκπροσώπηση της Ανατολικής Ευρώπης διεκδίκησαν η Σλοβενία και η Λευκορωσία, με την πρώτη να εξασφαλίζει 153 ψήφους έναντι μόλις 38 της συμμάχου της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης