Δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγόρησαν τη Δευτέρα (26/2) το Ισραήλ ότι συνεχίζει να περιορίζει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας παρά το αίτημα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) να καταβάλλει κάθε προσπάθεια, για να αποτρέψει τη γενοκτονία στο πολιορκούμενο έδαφος.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι «οι ισραηλινές αρχές δεν έλαβαν τα ελάχιστα μέτρα που απαιτούνται για να συμμορφωθούν, με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που εκδόθηκε τον Ιανουάριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), ο αριθμός των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχονται στη Γάζα έχει μειωθεί κατά περίπου ένα τρίτο μετά την απόφαση του δικαστηρίου, που εκδόθηκε στο πλαίσιο της προσφυγής που άσκησε η Νότια Αφρική, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση αφήνει να πεθάνουν από την πείνα οι 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, θέτοντάς τους σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι πριν από τη δεσμευτική απόφαση του δικαστηρίου», τόνισε ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής του HRW για το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση απλά αψήφησε την απόφαση του Δικαστηρίου και κατά κάποιο τρόπο ενέτεινε περισσότερο την καταστολή της, κυρίως μπλοκάροντας περαιτέρω τη ζωτικής σημασίας βοήθεια», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανέφερε επίσης ότι υπήρξε «μείωση 50%» στην ανθρωπιστική βοήθεια που εισήλθε στη Γάζα τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

«Η βοήθεια έπρεπε να αυξηθεί και όχι να μειωθεί για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν σε απελπιστικές συνθήκες», δήλωσε ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί.

Οι κατηγορίες των ΜΚΟ και της UNRWA διατυπώνονται την ώρα, που το Ισραήλ προετοιμάζεται για την αναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κάτι που θα «ήταν η χαριστική βολή» για τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης