Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ρώτησε σήμερα τον διάδοχό του Εμανουέλ Μακρόν πώς τα πάει, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με κρίσεις που κυμαίνονται από την πανδημία της Covid-19 ως τις ισλαμιστικές επιθέσεις.

«Πώς πάει; Δεν είναι πολύ δύσκολα τώρα;» ρώτησε ο πρώην πρόεδρος τον νυν καθώς αντάλλαξαν χαιρετισμούς στην Αψίδα του Θριάμβου στα Ηλύσια Πεδία κατά τη διάρκεια φόρου τιμής που απέτισαν στους πεσόντες κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απάντηση του Μακρόν ήταν σύντομη: «Ναι. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Θα πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτό».

Ο Ολάντ ήταν πρόεδρος της Γαλλίας όταν σημειώθηκαν οι αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 και στη Νίκαια έναν χρόνο αργότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2016 ο Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου είχε πέσει πολύ, αποφάσισε να μην επιδιώξει την επανεκλογή του στην προεδρία.

Οι σχέσεις μεταξύ αυτού και του Μακρόν, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός του επί των Οικονομικών και εγκατέλειψε τη σοσιαλιστική κυβέρνηση για να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, δεν ήταν πάντα ομαλές.

Στο βιβλίο του «Μαθήματα Εξουσίας», στο οποίο εξιστορεί τα πέντε χρόνια του στη γαλλική προεδρία, ο Ολάντ προειδοποιεί τον διάδοχό του: «Μην ξεχνάς ότι οι Γάλλοι βασιλείς έχασαν το κεφάλι τους στην γκιλοτίνα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης