Η Ουγγαρία σχεδιάζει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για έναν νόμο που περιορίζει τη διδασκαλία στα σχολεία για θέματα ομοφυλοφιλίας και διεμφυλικών στο τέλος αυτού του έτους ή στις αρχές του επόμενου, δήλωσε σήμερα ο επιτελάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Όρμπαν ανακοίνωσε το σχέδιο για το δημοψήφισμα χθες, Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε νομικές ενέργειες σε βάρος της Ουγγαρίας για τα μέτρα αυτά, τα οποία περιλαμβάνονται σε τροπολογίες σε νόμους για την εκπαίδευση και την προστασία του παιδιού. Εφόσον τελεσφορήσουν, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να διακόψουν τη χρηματοδότηση της Ουγγαρίας αν διατηρηθούν οι περιορισμοί.

«Για την Ουγγαρία, υπάρχουν πολύ περισσότερα επιχειρήματα υπέρ του να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά εναντίον. Η ένταξη στην ΕΕ ήταν η σωστή απόφαση, ήταν προς το εθνικό μας συμφέρον και παραμένει» είπε ο Γκέργκελι Γκούλας, προσωπάρχης του Όρμπαν, σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

Ανέφερε όμως πως η Ουγγαρία πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να σχολιάσει αυτό που αποκάλεσε «κανόνες του κλαμπ» και να λαμβάνει από μόνη της αποφάσεις για θέματα στα οποία δεν έχει παραχωρήσει εξουσία στους θεσμούς της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε ερώτηση για το δημοψήφισμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι δεν παρεμβαίνει στις επιλογές χάραξης πολιτικής των χωρών μελών, αν και θεωρεί πως ο ουγγρικός νόμος εισάγει διακρίσεις.

Βάσει των μέτρων, που έχουν προκαλέσει ανησυχία στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, απαγορεύεται η χρήση υλικού που θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία και την αλλαγή φύλου στα σχολεία, προκειμένου να αποφευχθεί η παιδική κακοποίηση, όπως δηλώνεται.

Αρκετές οργανώσεις ατομικών δικαιωμάτων επέκριναν τις μεταρρυθμίσεις του Όρμπαν και μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos τον περασμένο μήνα έδειξε πως το 46% των Ούγγρων υποστηρίζουν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Ο Γκούλας είπε πως η Ουγγαρία εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνομιλίες με την Επιτροπή για το εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης από την πανδημία, πρόσθεσε όμως πως η κυβέρνηση θα αρχίσει να προχρηματοδοτεί σχέδια από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαρίθμησε σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές, Τρίτη, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει να ληφθεί απόφαση για το αν θα λάβει δισ. ευρώ από ταμεία της ΕΕ ως βοήθεια για την ανάκαμψη από την πανδημία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης