Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει το τελευταίο 24ωρο ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, αναφορικά με τη διεκδίκηση της πόλης Μπαχμούτ, η οποία βρίσκεται στην Ανατολική Ουκρανία. 

Ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ισχυρίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 20/5 ότι οι δυνάμεις του έχουν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του Μπαχμούτ, της πόλης που έχει ελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας για τη σφοδρότητα των μαχών και την πολύμηνη διάρκειά τους. Άμεσα, ο ουκρανικός στρατός προέβη σε διάψευση, λέγοντας ότι εχθροπραξίες συνεχίζονται, ενώ ο Ουκρανός υφυπουργός Άμυνας έκανε λόγο για σφοδρές μάχες στην πόλη και για “κρίσιμη κατάσταση”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Αυτό δεν αληθεύει. Οι μονάδες μας μάχονται στο Μπαχμούτ”, είπε στο Reuters ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων Σέρχιι Τσερεβάτι μετά τις δηλώσεις του Πριγκόζιν.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο τον ισχυρισμό του Πριγκόζιν, τον οποίο έκανε μέσω βίντεο εμφανιζόμενος με στολή παραλλαγής μπροστά από μια σειρά ανδρών του που κρατούσαν ρωσικές σημαίες και πανό της Wagner.

“Σήμερα στις 12 το μεσημέρι κατελήφθη πλήρως το Μπαχμούτ. Καταλάβαμε ολόκληρη την πόλη, από σπίτι σε σπίτι”, είπε ο Πριγκόζιν” και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν από το Μπαχμούτ στις 25 Μαΐου για ξεκούραση και επανεκπαίδευση παραδίδοντας τον έλεγχο στις τακτικές ρωσικές δυνάμεις. Καθώς μιλούσε ο Πριγκόζιν στο βίντεο από το βάθος ακούγονταν εκρήξεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιβεβαίωσε τον Πριγκόζιν το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας

Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσημα ότι το Μπαχμούτ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. «Ως αποτέλεσμα των επιθετικών ενεργειών από τις μονάδες της Wagner, που υποστηρίχθηκαν από το πυροβολικό και την αεροπορία,  η απελευθέρωση του Αρτιομόφσκ ολοκληρώθηκε», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που αναφέρεται στην ουκρανική πόλη Μπαχμούτ με το όνομα που είχε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Πούτιν συνεχάρη τις ρωσικές δυνάμεις για την κατάληψη της πόλης

Μετά την ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, θέση πήρε την Κυριακή 21/5 και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συνεχάρη τις ρωσικές δυνάμεις για την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία. Μάλιστα όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου προανήγγειλε ότι οι διακριθέντες στην επιχείρηση για την κατάληψη της Μπαχμούτ θα ελάμβαναν τιμητικές διακρίσεις.

Μυστήριο με τη δήλωση Ζελένσκι

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φάνηκε αρχικά να επιβεβαιώνει την απώλεια της πόλης του Μπαχμούτ και την κατάληψή της από τη Ρωσία, καθώς απάντησε «νομίζω πως όχι», όταν ερωτήθηκε πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν στην Ιαπωνία, αν η πόλη παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου. «Σήμερα, το Μπαχμούτ υπάρχει μόνο στις καρδιές μας», προσέθεσε.  Ωστόσο, την απάντησή του αυτή ήρθε να διευκρινίσει ο υπεύθυνος Τύπου του Ουκρανού προέδρου, Σέρχιι Νικιφόροφ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «μ’ αυτό τον τρόπο, ο πρόεδρος αρνήθηκε πως το Μπαχμούτ κατελήφθη».

«Οι δυνάμεις μας έχουν καταλάβει την πόλη», δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας

Της δήλωσης Ζελένσκι, ακολούθησε η νεότερη δήλωση από ουκρανικής πλευράς και συγκεκριμένα της υφυπουργού Άμυνας της χώρας, Χάνα Μαλιάρ, η οποία σημείωσε στο Telegram: 

«Οι δυνάμεις μας έχουν καταλάβει την πόλη, έχουν περικυκλώσει την μισή και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να καταστρέψουμε τον εχθρό. Επομένως ο εχθρός πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο τμήμα της πόλης που ελέγχει. Η Μαλιάρ πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να υπερασπίζονται τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τις υποδομές στο Μπαχμούτ καθώς και έναν ιδιωτικό τομέα της πόλης.

Το τι συμβαίνει πραγματικά στο Μπαχμούτ είναι πάντως, προς το παρόν, ασαφές, ωστόσο εξαιτίας των σφοδρών μαχών και των απωλειών που έχουν σημειωθεί έχει αποκτήσει συμβολική σημασία και αποτελεί ζήτημα γοήτρου για τις αντιμαχόμενες δυνάμεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης