Ο μεγαλύτερος εγγυητής πυρομαχικών και αμυντικού εξοπλισμού του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έχει αρχίσει να κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τα αποθέματά του. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η στρατιωτική βοήθεια αξίας 16,8 δις δολαρίων που έχει παράσχει η χώρα στο Κίεβο από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, έχει φτάσει στα όριά της.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Μαρκ Κάνσιαν, απόστρατος αξιωματικός των Πεζοναυτών, σήμερα αναλυτής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), τα αμερικανικά στοκ ως προς ορισμένα είδη οπλισμού «φθάνουν στα ελάχιστα απαιτούμενα όρια για τον σχεδιασμό και την εκπαίδευση» κι ο ανεφοδιασμός, η αναπλήρωση των αποθεμάτων στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από τη ρωσική εισβολή, θα χρειαστεί «χρόνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διαθέσιμος παλαιότερος εξοπλισμός που υπάρχει, θα είναι αυτός που «αντιπροσωπεύει ολοένα μεγαλύτερο μέρος των παραδόσεων» στο κοντινό μέλλον, πρόσθετε σε πρόσφατο σημείωμά του ο συνταγματάρχης Ε.Α., ο οποίος υπήρξε αρμόδιος για την προμήθεια οπλισμού στο Πεντάγωνο από το 2008 ως το 2015.

Η αμερικανική αμυντική βιομηχανία, μετά το πέρας του Ψυχρού Πολέμου, αναγκάστηκε να μειώσει δραστικά την παραγωγή της τη δεκαετία του 1990, στο όνομα της ειρηνικής συμβίωσης, περνώντας, έτσι σε φάση συγκέντρωσης για την απορρόφηση των κραδασμών. Ο αριθμός των ομίλων του τομέα της άμυνας και της αεροναυπηγικής μειώθηκε από τους 51 στους 5 μέσα σε μερικά χρόνια.

Στο φόντο όμως των ευρύτερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει εκ νέου σε λειτουργία αλυσίδες παραγωγής και να επιταχύνει παραγωγή ειδών που είχε εγκαταλειφθεί, για παράδειγμα αυτή των φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger, που τερματίστηκε το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποια από τα όπλα αυτά μετατράπηκαν σε εμβλήματα του πολέμου για τους Ουκρανούς, όπως ο Javelin, ο αντιαρματικός πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη φάση της σύρραξης για να εμποδίσουν ρωσικά άρματα που προσπαθούσαν να προελάσουν προς το Κίεβο, ή τα HIMARS, συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων προσαρμοσμένα σε φορτηγά με ελαφριά θωράκιση, που έχουν σημαντικό ρόλο στις ουκρανικές αντεπιθέσεις στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Τα αμερικανικά αποθέματα των πυρομαχικών για τα HIMARS, πυραύλων κατευθυνόμενων με GPS, γνωστών ως GMLERS, με βεληνεκές 80 χιλιομέτρων, έχουν πλέον μειωθεί πολύ, σύμφωνα με τον κ. Κάνσιαν. Οι Η.Π.Α. προμήθευσαν στην Ουκρανία περίπου 8.500 πυραύλους Javelin, όταν η ετήσια παραγωγή αυτού του όπλου δεν φθάνει παρά τα 1.000 τεμάχια.

«Αν οι ΗΠΑ εφοδίασαν την Ουκρανία με το ένα τρίτο του αποθέματός τους των GMLERS, όπως έκαναν με τους Javelin και τους Stinger, η Ουκρανία έχει λάβει από 8.000 ως 10.000» τέτοιους πυραύλους, ποσότητα που αρκεί για «μερικούς μήνες», εξήγησε ο ειδικός του CSIS.

Η Lockheed Martin δεν παράγει σήμερα παρά 5.000 τέτοιους πυραύλους υψηλής ακρίβειας σε ετήσια βάση, και μολονότι η αμερικανική κυβέρνηση εκταμίευσε κεφάλαια για να επιταχυνθεί η παραγωγή τους, οι ΗΠΑ θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ παρήγγειλαν τον Μάιο έναντι 350 εκατ. δολαρίων περισσότερους στην κοινοπραξία των Raytheon και Lockheed Martin που τους κατασκευάζει, όμως, και σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστούν χρόνια προτού αναπληρωθούν τα αμερικανικά στοκ.

Ο αμερικανικός στρατός έχει προμηθεύσει με 880.000 οβίδες 155 χιλιοστών τις ουκρανικές δυνάμεις, με άλλα λόγια έστειλε τα τρία τέταρτα του συνόλου των πυρομαχικών του πυροβολικού προδιαγραφών NATO που του έχουν παραδώσει οι δυτικές χώρες, τουλάχιστον με βάση τους αριθμούς του Πενταγώνου.

Η παραγωγή της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας «επιταχύνεται», διαβεβαίωνε πάντως την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου η Λόρα Κούπερ, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, επαναβεβαιώνοντας τη θέση πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να χορηγεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης