Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέφρασαν σήμερα τη λύπη τους για «την έλλειψη αληθινού πλουραλισμού και ανταγωνισμού» κατά το συνταγματικό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, στο Ουζμπεκιστάν και ενίσχυσε την εξουσία του προέδρου Σαβκάτ Μιρζιόγεφ.

Ο ΟΑΣΕ διαπίστωσε επίσης πως δεν υπήρχε «οργανωμένη αντιπολίτευση κατά της συνταγματικής αναθεώρησης» και υπογράμμισε πως μένει «δρόμος για να διανυθεί ώστε να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα», παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις σ’ αυτή την πιο πολυάνθρωπη χώρα της κεντρικής Ασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ουζμπεκιστάν υιοθέτησε με δημοψήφισμα και με συντριπτική πλειοψηφία ένα νέο Σύνταγμα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Μιρζιόγεφ να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας.

Η θέσπιση μιας επταετούς, αντί της πενταετούς που ίσχυε μέχρι τώρα, προεδρικής θητείας και ο μηδενισμός των δύο προηγούμενων προεδρικών θητειών του Μιρζιόγεφ είναι μεταξύ των κύριων αλλαγών του θεμελιώδους νόμου του Ουζμπεκιστάν οι οποίες εγκρίθηκαν χθες από το 90,21% των ψηφοφόρων.

Η συμμετοχή έφθασε το 84,54%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Εκλογική Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα δεν προκάλεσε έκπληξη έπειτα από μια εκστρατεία που έγινε προ τη μία μόνο κατεύθυνση: παρά τις πρόσφατες κοινωνικοοικονομικές προόδους, αυτό το κράτος εξακολουθεί να θεωρείται αυταρχικό από πολυάριθμες μη κυβερνητικές οργανώσεις, με ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης. Πέρυσι το καλοκαίρι, οι λίγες διαδηλώσεις κατά της συνταγματικής αναθεώρησης είχαν κατασταλεί.

Αυτό το νέο Σύνταγμα θα επιτρέψει στον Μιρζιόγεφ να παραμείνει θεωρητικά ως το 2040 επικεφαλής αυτής της χώρας και των 35 εκατομμυρίων κατοίκων της. Η κατάργηση της θανατικής ποινής και ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων περιελήφθησαν επίσης στο Σύνταγμα αυτού του «Νέου Ουζμπεκιστάν», το οποίο ευαγγελίζεται ο Σαβκάτ Μιρζιόγεφ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης