Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ δήλωσε σήμερα ότι οι φορολογικές αρχές της χώρας θα εξετάσουν τη διαρροή των οικονομικών εγγράφων που δημοσιεύτηκαν από ειδησεογραφικούς οργανισμούς και συνδέουν παγκόσμιους ηγέτες με απόκρυψη πλούτου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Πακιστάν Ιμραν Χαν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συγκαταλέγονται στους δεκάδες ηγέτες που εκτίθενται στο φως της έρευνας Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοσιογραφική έρευνα Pandora Papers αποκαλύπτει τις δραστηριότητες του σκιώδους κόσμου των υπεράκτιων εταιρειών που δίνουν τη δυνατότητα σε ορισμένους από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη να κρύψουν τον πλούτο τους και να φοροδιαφύγουν.

Τα 11,9 εκατομμύρια έγγραφα που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα μέσω της έρευνας της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) προέρχονται από εταιρείες παροχής οικονομικών υπηρεσιών στις οποίες καταφεύγουν οι ισχυροί του κόσμου για να δημιουργήσουν υπεράκτιες εταιρείες ή trust σε φορολογικούς παραδείσους.

Εμφανίζονται επίσης τα ονόματα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος πραγματοποίησε αγορά ακινήτου στο Λονδίνο μέσω ξένης εταιρείας, και του πρώην υπουργού της Γαλλίας Ντομινίκ Στρος- Καν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Είδα αυτές τις πληροφορίες στη διάρκεια της νύχτας και προφανώς μου είναι δύσκολο να τις σχολιάσω κυρίως με δεδομένο ότι μόλις δημοσιοποιήθηκαν και φυσικά η Βασιλική Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων και Τελωνείων θα τις εξετάσει για να διαπιστώσει αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να μάθουμε”, είπε ο υπουργός στο Sky News.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio ο Σουνάκ είπε ότι μαζί με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον δεν θέλουν να αυξήσουν και πάλι τους φόρους έπειτα από μια πρόσφατη αύξηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι τομείς της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

“Λάβαμε αυτή τη δύσκολη απόφαση και θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να πιστωθεί ότι αντιμετώπισε αυτό το ζήτημα της μεταρρύθμισης της κοινωνικής πρόνοιας που σοβούσε, αλλά δεν είναι κάτι που λάβαμε αψήφιστα, δεν είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε και ιδανικά δεν θα θέλαμε κάτι τέτοιο ξανά…”.

Αργότερα μέσα στην ημέρα ο Σουνάκ αναμένεται να απευθυνθεί στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης