Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Επιχαίρει, σήμερα, ο 13ος αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και επικεφαλής της ετερόκλιτης ευρωομάδας του «Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία» Δημήτρης Παπαδημούλης, επειδή σε απάντηση που του έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον διαβεβαιώνει ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να θέτει το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στις επαφές της με τις τουρκικές αρχές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυστυχώς, σε κανένα σημείο της απάντησής του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ομιλεί περί «δέσμευσης» της ΕΕ αλλά, αντιθέτως, με τον γνωστό διπλωματικό τρόπο των κοινοτικών, «αδειάζει» τον Έλληνα ευρωβουλευτή, αναφερόμενος στη δέσμευση που έχει αναλάβει η Τουρκία «ως ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, να προωθήσει τον διαθρησκευτικό, διαπολιτισμικό διάλογο, προωθώντας την ανεκτικότητα και τη συνύπαρξη» (sic).

Με άλλα λόγια, οι ρεαλιστές παρατηρητές και οι κρίνοντες εκ του αποτελέσματος, αντιλαμβάνονται ότι με την απάντησή του ο Σάρλ Μισέλ δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για να πάψει η Αγία Σοφία να είναι τζαμί και… παρέπεμψε τον Έλληνα ευρωβουλευτή, στις επαφές που θα συνεχίσει να κάνει η Τουρκία με την ΕΕ, για το εν λόγω θέμα.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή απάντησης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ (μεταφρασμένη στα ελληνικά)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιότιμε ευρωβουλευτή,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή της 11ης Ιουλίου με την οποία εκφράζετε τη βαθιά απογοήτευσή σας σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις της ΕΕ, σας υπενθυμίζω ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 13 Ιουλίου οι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν την τουρκική απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, σημείωσε μετά τη συνάντηση ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη στο κάλεσμα να επανεξεταστεί επειγόντως και να αναιρεθεί η απόφαση αυτή από τις τουρκικές αρχές, προσθέτοντας ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα τροφοδοτήσει αναπόφευκτα δυσπιστία, θα προωθήσει εκ νέου τις διαφορές μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων και θα υπονομεύσει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία.

Η Αγία Σοφία έχει ισχυρή συμβολική, ιστορική και παγκόσμια αξία. Ως ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προωθήσει τον διαθρησκευτικό, διαπολιτισμικό διάλογο, προωθώντας την ανεκτικότητα και την συνύπαρξη. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΕ θα συνεχίσει να θέτει το θέμα στις επαφές μας με τις τουρκικές αρχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης