Περίπου ενάμιση χρόνο μετά τη διαρροή των «Panama Papers», μια νέα διαρροή, τα «Paradise Papers» έρχεται να ταράξει τα νερά αφού ρίχνει φως στον μυστικό κόσμο των υπεράκτιων οικονομικών κέντρων της υφηλίου.

Tα έγγραφα αποκαλύπτουν πώς οι ισχυροί και οι πλούσιοι, συμπεριλαμβανομένης και της Βασίλισσας Ελισάβετ, επενδύουν κρυφά τεράστιες ποσότητες μετρητών σε παράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

Τα ντοκουμέντα αποκαλύπτουν πως ακόμα και ο γραμματέας του εμπορίου του Donald Trump φέρεται να έχει συμμετοχή σε μια επιχείρηση που συμμετέχουν Ρώσοι.

Η διαρροή, που ονομάστηκε «Papers Paradise», περιέχει 13,4 εκατομμύρια έγγραφα, κυρίως από μία κορυφαία εταιρεία στην υπεράκτια χρηματοδότηση.Παράλληλα με το ΒΒC, τις διαρροές αυτές ερευνούν σχεδόν 100 ομάδες μέσων ενημέρωσης ανά τον κόσμο.

Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις δημοσιεύθηκαν πριν από λίγη ώρα από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, ανάμεσά τους οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, The Guardian.

Για ποιες αποκλειστικότητες μιλάμε;

Eπειδή διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα ανακοίνωσαν πως διεκδικούν την αποκλειστικότητα των διαρροών για τα «Paradise Papers», εξηγούμε σε όλους τους χρήστες του ελληνικού διαδικτύου πως όλα τα alert προήλθαν από το βρετανικό BBC και το zougla.gr αναπαράγει τις αναρτήσεις του βρετανικού αυτού δημοσιογραφικού ιδρύματος. Ως εκ τούτου κάθε ιδιοποίηση αποκλειστικότητας από ελληνικά μέσα ενημέρωσης αποτελούν μάλλον παράφραση της ιστορίας.

Tα έγγραφα ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung

Όπως συνέβη και με τα Panama Papers, τα έγγραφα ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία κάλεσε τη Διεθνή Κοινοπραξία Διερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) να επιβλέπει την έρευνα.

Τα αρχεία που προέρχονται από την δικηγορική εταιρεία Appleby και τις θυγατρικές της σε γνωστά υπεράκτια κέντρα μυστικότητας ανέρχονται σε σχεδόν 7 εκατομμύρια και σε αυτά περιλαμβάνονται μηνύματα email, συμβάσεις δανειοδότησης, τραπεζικές δηλώσεις και άλλα στοιχεία που αφορούν τουλάχιστον 25.000 offshore εταιρείες οι οποίες συνδέονται ή συνδέονταν με ανθρώπους από 180 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Αμηχανία στο παλάτι 

Τα Paradise Papres, σύμφωνα με το ΒΒC, δείχνουν ότι περίπου 10 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (13 εκατομμύρια δολάρια) από τα ιδιωτικά χρήματα της Βασίλισσας επενδύθηκαν σε υπεράκτιες εταιρείες.
Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν σε κεφάλαια στις Νήσους Κέιμαν και στις Βερμούδες από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο παρέχει στην Βασίλισσα ένα εισόδημα και διαχειρίζεται τις επενδύσεις για την ιδιωτική περιουσία της των 500 εκατομμυρίων λιρών.

Η εμπλοκή της ομάδας Τράμπ 

Ο Wilbur Ross βοήθησε το 1990 τον Τράμπ να αποφύγει την πτώχευση και τελικά διορίστηκε υπουργός Εμπορίου όταν ο Τράμπ ανέλαβε την εξουσία.

Ο Wilbur Ross διατηρεί μερίδιο στην Navigator Holdings, η οποία κερδίζει εκατομμύρια ετησίως μεταφέροντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τη ρωσική εταιρεία ενέργειας Sibur. Ωστόσο, δύο μεγάλοι μέτοχοι της Sibur υπόκεινται σε κάποια μορφή κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Μάλιστα, εκπρόσωπος του τμήματος εμπορίου δεν διέψευσε τις αποκαλύψεις.

Άλλος μέτοχος της Sibur είναι ο γαμπρός του Προέδρου Putin, Kirill Shamalov. Κατέχει μερίδιο 3,9% στην επιχείρηση.