Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκτσί, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την οικονομική πρόοδο του Ιράν «παραπλανητικές», επικαλούμενος τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον που πλήττουν τη χώρα για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες.

«Άκουσα τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ χθες το βράδυ. Δυστυχώς προτάθηκε μια παραπλανητική άποψη», δήλωσε Αραγκτσί στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Τεχεράνη την Τετάρτη.

Μιλώντας στο Ριάντ την Τρίτη, ο Τραμπ έρχεται σε αντίθεση με την οικονομική κατάσταση του Ιράν που βρίσκεται υπό το βάρος κυρώσεων με εκείνη της Σαουδικής Αραβίας η οποία όπως ισχυρίστηκε ότι «έχει μετατραπεί από ξηρά έρημος σε γόνιμη γεωργική γη». Προσέφερε στην Τεχεράνη «ένα νέο μονοπάτι, και ένα πολύ καλύτερο μονοπάτι, προς ένα πολύ καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο μέλλον».

Ο Αραγκτσί δήλωσε ότι όταν ο Τραμπ «εξέφρασε την επιθυμία οι χώρες της περιοχής να απολαμβάνουν μια πορεία προόδου και ευημερίας, είναι στην πραγματικότητα, το ίδιο μονοπάτι που ο Ιρανός λαός επέλεξε με την επανάστασή του και την πήρε, για μια ανεξάρτητη, δημοκρατική, ελεύθερη, ευημερούσα και αναπτυγμένη χώρα».

«Είναι οι ΗΠΑ που εμπόδισαν την πρόοδο του ιρανικού έθνους μέσω των δικών τους κυρώσεων κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια, με τις δικές του πιέσεις και με τις στρατιωτικές και πολιτικές απειλές.

«Ο υπεύθυνος για τα οικονομικά προβλήματα είναι οι ΗΠΑ και οι αλαζονικές πολιτικές που έχει επιβάλει στον ιρανικό λαό, απαιτώντας ένα εξαρτημένο και υπάκουο σύστημα, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την αξιοπρέπεια του ιρανικού λαού», πρόσθεσε.

Ο Αραγκτσί, σχολίασε την ανανεωμένη απειλή του Τράμπ «να προκαλέσει μαζική μέγιστη πίεση» στο Ιράν και να την απεικονίσει ως «πηγή ανασφάλειας» στην ομιλία του στο Σαουδο-Αμερικάνικο Φόρουμ Επενδύσεων στο Ριάντ.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αγνόησε όλα τα εγκλήματα του Ισραήλ στην περιοχή και επιδιώκει να απεικονίσει το Ιράν ως απειλή, αυτή είναι μια καθαρή εξαπάτηση και αντιστροφή της πηγής απειλών», δήλωσε. «Είναι μια ξεκάθαρη στρεψοδικία και κακή τοποθέτηση των απειλών. Ποιο καθεστώς έχει σκοτώσει 60.000 άτομα στη Γάζα;

«Ποιος έχει προκαλέσει αυτή την μεγάλη καταστροφή στη Γάζα; Ποιο καθεστώς επιτίθεται στις περιοχές που περιβάλλουν την Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, της Συρίας και της Υεμένης;

«Το Σιωνιστικό καθεστώς έχει θέσει ένα έθνος στη Γάζα υπό οικονομική πολιορκία. Όλα αυτά τα ζητήματα αγνοούνται και ταυτόχρονα προσπαθούν να απεικονίσουν το Ιράν ως απειλή για την περιοχή, ώστε να ξεχαστεί η κύρια απειλή, αλλά δεν θα πετύχουν ούτε σε αυτό το μονοπάτι».

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από προηγούμενη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ξεκίνησε μια λεγόμενη εκστρατεία μέγιστης πίεσης κατά της χώρας.

Ο Τραμπ αποκατέστησε αυτή την πολιτική μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο για τη δεύτερη θητεία τον Ιανουάριο, αλλά από τότε σηματοδότησε την προθυμία να κάνει μια νέα συμφωνία για να αντικαταστήσει τη συμφωνία του 2015, που ονομάζεται επίσημα το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (JCPOA).

Στις 12 Μαρτίου, ο Τραμπ έστειλε επιστολή στην ηγεσία του Ιράν, ζητώντας διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας υπό την απειλή στρατιωτικής δράσης εάν η Τεχεράνη αρνηθεί. Το Ιράν απέκλεισε άμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ υπό πίεση και απειλές, αλλά οι έμμεσες συνομιλίες παραμένουν επιλογή.

Με τη μεσολάβηση του Ομάν, το Ιράν και οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει τέσσερις γύρους συνομιλιών στο Mουσκάτ και στην Ρώμη, στις 12 Απριλίου, 19, 26 και 11 Μαΐου για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Και τα δύο μέρη έχουν μέχρι στιγμής εκφράσει την ικανοποίησή τους από τον τρόπο με τον οποίο οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες ως «θετικές» και «εξελίξιμες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης